Connect with us

Парламент

ДПС със сензационен ход! Издигнаха легендарно лице за шеф на Парламента

Published

on

Петима станаха кандидатите за председател на Народното събрание, след като процедурата по избор стартира отново. Това се наложи, след като парламентарен шеф не бе избран и на балотажа, на който отидоха Росен Желязков от ГЕРБ и Никола Минчев от ПП.

След дълга почивка и умуване депутатите се събраха, за да решат как да излязат от патовата ситуация, която не позволява реално започване на работата на това НС. Водещият заседанието Вежди Рашидов се обърка и обяви, че за него това е нов тур на избора.

Така към досегашните кандидатури, които бяха потвърдени отново от партиите – Желязков, Минчев, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от „Възраждане“, ДПС издигна Йордан Цонев.

Очевидно всички думи, които бяха казани при откриването след клетвата, или не са били чути, и не са били разбрани. На път сме да сътворим конституционна криза и още една власт да бъде блокирана, обърна се към колегите си Десислава Атанасова от ГЕРБ. Според нея сега било времето заявката кой ще бъде управляващ и кой опозиция, кой как ще се държи – като конструктивни или анархисти, да бъде изпълнена със съдържание.

Изборът на председател е норма, с която сме се съобразявали и тези, които имаме опит, и тези, които са нови в тази зала, са длъжни да спазват, каза Атанасова. Тя напомни, че в 47-ото НС ГЕРБ не излъчиха кандидат за шеф. Съветвам всички ни за повече разум, защото законодателният орган не би могъл да функционира без председател всички говорихме за кризи, отговорност и решения – как ще работим, как ще се изберат комисии, при условие, че не можем да се разберем по елементарно нещо – избор на шеф, обясни шефката на депутатите от ГЕРБ. 

Глас народен, глас Божи, напомни Атанасова, че правото на първата група е да излъчи председател. Тя поиска преосмисляне поведението на групите и да не продължават да рушат не само парламентаризма, но и устоите на държавата.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени