Connect with us

Гербери

ГЕРБ явно ще управлява без Киро и Асен: Изхвърляме аматьорщината от държавата! Бойко обяви главен редактор в партията

Published

on

„Много кризи се наредиха от 2009 г. 2 години чакахме план за възстановяване, но го няма. Всички други държави се справиха, без България, защото явно излишъците са толкова големи, че не им трябваше, а в същото време всяка седмица – по 500 млн. дълг. Затова заглавието е компилирано – и кризите, и плана да ги има“, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на стратегията на партията за справяне с кризата. Той обяви, че „главен редактор на документа е бившият вицепремиер Томислав Дончев.

Борисов посъветва кандидатите за депутати да се позовават на плана по време на обиколките си. „Хората видяха цените на храните и бензина, чудовищната инфлация, обеднявнето.. Те го знаят, искат надежда да им дадете. Не може да дадем надежда, че ще увеличим това и това, а как държавата ще изкара пари как ще се вдигне БВП, какъв ще е растежът и най-вече с какви инструменти“, обяви експремиерът. Той добави, че планът ще бъде качен в интернет и където може, ще бъде подобрен – „това не е библия не е коран, но е документ, който показва в какви срокове по какъв начин може да извадим България от кризата“. „Това ще говорите на хората“, обърна се към своите Борисов.

„Ние сме умни и красиви, но не сме такива таланти, че да заложим всичко в страница и половина. Добрата новина е, че няма нито един избягал презентатор“, пошегува се Томислав Дончев при представянето на плана.

Той отчете, че вече две години страната ни е в политическа криза, към която е добавена абсолютна липса на политически диалог, арогантност, скъсване с реалността.

„Беше спряно реализирането на цели системи като Народното събрание, границата, тежката инфраструктура. На фона на всичко това и войната в Украйна, което съчетано с аматьорското управление доведе до криза с енерго носителите, бюджетна криза, срив на публичните и частните инвестиции”, допълни той.

„Като най-голямата политическа сила ще носим нашата отговорност в зависимост от това каква роля ни отреди народът, без значение дали управляваме или сме в опозиция. Ако волята на народа е такава – ние да сме първи съзнаваме отговорността си да се сформира правителство, но с ясна подкрепа от политически сили с които имаме сходство. На първо място трябва да върнем политическия диалог и да изхвърлим аматьорщината и лъжата“, допълни Дончев.

По темата с енергетика думата за презентация взе Делян Добрев. Той заяви, че положението там е най-драматично. Той отчете, че токът и газът са скочили 10 пъти от последното управление на ГЕРБ.

„От няколко дни Европа говори за компенсации за тока, всъщност ние в България взехме това решение преди три месеца и то заради предложение на ГЕРБ“, допълни Добрев и отчете, че ако не са били тези компенсации то при тези високи цени на електроенергията, днес бизнесът щеше да е спрял.

Като първо действие той определи, че  този механизъм  трябва да се удължи и за идната година, защото е важно бизнесът да е спокоен, което на свой ред не повишава цените и се намалява инфлацията.

„Добре, че това правителство падна, защото можехме да стигнем до по-големи ексцесии като през 1997 година“. Той допълни, че решение за компенсации може да се намери и за газа, но първо трябва да се потърси партньор за дългосрочен договор, който не е руски. Причината е, че при всеки един такъв договор цената е по-ниска от това да се купуват отделни танкери”.

Програма ГЕРБПрограма ГЕРБ

По темата с публичните финанси думата взе Александър Иванов, който отчете че е била разрушена финансовата политика на България.  Той припомни, че поради всички тези факти страната ни се отдалечила  от Еврозоната, а последното правителство е приело популистки решения без да бъдат обезпечени.

„МФ излезе с прогноза за следващата година, а именно че държавата ще работи на минус от над 11 милиарда лева, което е дефицит от 6 милиарда лева“, заяви той и допълни, че от ГЕРБ не смятат, че българските поколения трябва да се задължават с дългове. Затова ще повишат капацитета на приходните агенции, за да бъдат запълнени дупките без да бъдат вдигани данъците.

Най-четени