Connect with us

Парламент

Украинският министър в София: Благодаря на депутатите ви, че искат да умрем с български каски на главата

Published

on

Разбирам, че българското правителство има затруднения да ни даде ясен отговор за това каква помощ може да ни окаже, но всеки ден, в който ни се отказва военна помощ, все повече украински граждани и военни умират. Затова призовавам политиците да помислят за това. Има хора на терен, които умират докато траят дискусиите за това и се търсят аргументи срещу осигуряването на подобна помощ.

Тези, които искат да помогнат на Украйна, винаги ще намерят начин за това, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, който присъства на откриването на фотоизложбата „Стоп на агресията на Русия срещу Украйна“ в Европейския кът на Народното събрание. Изложбата се организира съвместно от „Демократична България“ и посолството на Украйна.

„Не може да си представите колко пъти съм чувал всякакви извинения и рационални аргументи как някой не може да помогне на Украйна. Проблемът е, че те не са искрени. Тези, които искат да помогнат, винаги ще намерят начин за това. Тези, които казват, че защитават цели и принципи, трябва сега да застанат за Украйна. Всеки, който намери причина или аргумент да не вземе подобно решение, действа в полза на агресията. Аргументите им може да изглеждат рационални, но съм сигурен, че по време на война, останалият свят трябва да заеме страната на жертвите, а не на агресорите. Затова се надявам, че тези снимки ще помогнат на някои политици и членове на правителството да си представят какво преживяват тези хора в момента и да вземат правилното решение. Най-добрият начин да спрем войната е да подкрепим Украйна, а не да стоим неутрални!“ – каза Кулеба.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба очаква отговор за това дали България ще даде оръжие на Украйна от премиера Кирил Петков още днес, стана ясно още от изказването му.

В последните два дни чух два аргумента защо е добре България да не предостави военна помощ на Украйна. Първият е, че помагате на мира, вместо на войната. Втората е, че руснаците и украинците са братя за вас и вие не искате да участвате в тази война. Моят отговор на първия аргумент е следният – най-лесният начин да помогнете за мира, е да помогнете на Украйна, защото ако няма тази помощ, Русия ще извърши повече жестокости и ще разруши повече домове. В навечерието на Великден бих искал да кажа няколко думи и за второ – как може да се смятаме за братя, когато стават убийства. Как може да смятаме за брат този, който дори в тази светла седмица продължава да убива и да разрушава, запита Кулеба.

Понякога трябва да направим избор, животът е труден, трябва да вземем страната на истината, страната на правото, категоричен бе той. И призова страната ни да продължи да подкрепя членството им в НАТО и ЕС.

Едно от нещата, за които настояваме, е Русия да изтегли войските си от границата ни, продължи той.

На въпрос защо е тази необичайно дълга визита от негова страна, той отвърна: Отнема един ден да стигнеш до София, така че всичко е доста необичайно от началото на войната. Сега всичко е различно и съм тук, за да получа ясен отговор на исканията, които имам. Но ако ви притеснявам с присъствието си, не се притеснявайте, скоро ще напусна.

Бронежилетките и каските са много важни, но трябва да сме искрени, защото по време на война трябва да имаш и оръжие, с което да се отбраняваш. А вашето послание изглежда, че искате да умрем защитени, коментира той идеята страната ни да даде само каски и бронежилетки на Украйна. Кулеба напомни, че въпреки малкото помощ, страната му не е паднала след 3 дни от нахлуването на Русия, а държи фронта и до днес.

Най-четени