Connect with us

Нюзрум

Ще му видят сметката! Терзиев с остър залп срещу БСП и „Възраждане“

Published

on

Надявам се г-жа Грети Стефанова да бъде избрана. Апелираме за временно решение. Обвиняваха ни във всякакви сглобки, заварки, рязане с флекс, всички инструменти ги изброихме.

Това, което има, е проблем, на който ние търсим много прагматично решение, което не решава дългосрочното ни предизвикателство да седнем с всички, да говорим за политики, те да бъдат заложени в бюджет и да намерим подкрепа за постоянен председател на Общинския съвет. Това каза пред журналисти кметът на София Васил Терзиев.

Той се обърна към общинските съветници от БСП и „Възраждане“, които напуснаха залата на Столичния общински съвет. „Аз бих ги попитал дали няма да ги е срам да си получат заплатите в края на месеца. Най-вероятно – не“, посочи столичният кмет. 

Васил Терзиев предупреди, че времето изтича и ако в СОС не се разберат, столицата ще изгуби милиони безвъзмездни средства. 

„Проблемът е разплащането на 70 милиона по инфраструктурни проекти. Ако те не бъдат направени, рискуваме над 40 милиона загуба на безвъзмездна финансова помощ, плюс още 200, които са от следващия цикъл, за които също трябва да се действа много бързо. Това, което имаме като проблем, е, че по сметките, от които по принцип се плащат тези проекти, няма пари за тях. И тези пари трябва да дойдат отвън чрез постановление на Министерски съвет.

Надяваме се, ако няма Общински съвет, София да бъде подкрепена, за да не бъдат застрашени всички проблеми, свързани с водния цикъл. Втората алтернатива е с гимнастики с решение на СОС: да пренасочим част от пари, които ги има другаде и да успеем да балансираме. Крайният срок е в края на декември. Затова е толкова важно да пробием дебелия лед и да намерим решения“, обясни той.

„Да приемем няколко неща. Първо: разплащането по тези проекти, да приемем план-сметката за боклука, което касае всички софиянци и да продължим всички тези политически разговори до момента, в който се приеме бюджетът, което би трябвало да е към края на февруари.

Тогава ще се види по какво можем да постигнем съгласие и с кого, но без да застрашаваме града и да решим най-неотложните проблеми. Това е нашето предложение и смятаме, че в подкрепата му не стои разговорът дали сме леви, или десни.

Имаме проблем, трябва да го решим. Ние предлагаме временно решение, което да отпуши работата и да ни даде време да продължим с политическите разговори, но без това да застрашава всичко, което се случва в града. Смятаме, че това е отговорно и се надяваме всички други да подкрепят предложението ни“, каза още Терзиев. 

И петият опит за избор на председател на Столичния общински съвет с нова номинация – Грети Стефанова, не събра нужния брой гласове.

Групата на ПП-ДБ-„Спаси София“ предложи за поста най-възрастния член на СОС Грети Стефанова от ДСБ, но ГЕРБ-СДС, БСП и „Възраждане“ обявиха, че няма да я подкрепят.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени