Connect with us

Парламент

Депутатите с решение за милиарди, засяга всеки един от нас

Published

on

Без дебат мина второто четене на бюджета на здравната каса за 2024 г., пише „24 часа“. Този път не можа да го спре дори и опита за блокаж на опозицията и боя между депутати.

Бюджетът за здраве за догодина е в размер на 8,163 млрд. лева. За лекарствени продукти, включително и ваксини, са предвидени 26 772 300 лв., за дейности за здравнонеосигурени хора са заделени 8 789 000 лв.

За първична извънболнична медицинска помощ са заделени 558 038,5 лева, а за дентална помощ – 328 882,3 лева. За диетични храни и медицински изделия за домашно лечение са определени 43 888,9 лева.

3 572 644,4 лева са заделени за здравноосигурителни плащания за болнична помощ.

Основните критики на ГЕРБ към бюджета за здраве при първото четене бяха взети под внимание при второто четене. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и шефът на здравната комисия се противопоставиха на прехвърлянето от Министерството на здравеопазването към НЗОК на отговорността за централизирано възлагане на обществени поръчки. Затова Васил Пандов от ПП-ДБ предложи то да остане отговорност на управителя на касата. Ще се провежда обаче задължителна проверка за законност по закона за обществените поръчки без значение от размера им. Кой ще извършва контрола ще определя здравния министър, но след консултация с управителя на НЗОК.

„Относно забраната НЗОК да сключва нови договори, ние я смекчаваме, като предвиждаме, че ако на територията на съответната районната здравноосигурителна каса няма лечебно заведение, което да изпълнява съответните дейности, да може през следващата година тези лечебни заведения да сключат договори“, обясни Васил Пандов относно предложението си по втората точка, по който бяха несъгласни с ГЕРБ.

Най-четени