Connect with us

Гербери

Габриел се готви да е новия премиер, ето какво обяви

Published

on

България трябва най-после да има външнополитическа стратегия. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на Националната зимна академия „Лидерството и мирът – отговорности и предизвикателства пред жените на ръководни позиции“ на политическа партия ГЕРБ, която се състоя в Казанлък.

Тя трябва да бъде консенсус на обществото и да бъдат взети предвид мненията на всички – от иноваторите и младите хора до дипломатите и експертите. България трябва ясно да открои онези области, в които ще има добавена стойност и последователна политика.

България има много ясни две цели – отново да бъде надежден и доверен партньор в Европейския съюз (ЕС) и в НАТО, и да стане регионален иновационен лидер, коментира още Габриел. Според нея единствено с премиер Бойко Борисов България е била надежден партньор на Европейския съюз и НАТО. „Това е базата на процеса, в който да дадем иновация, ние трябва отново да си върнем този имидж и той се отстоява само с действия. Като иновация в процеса на членство към ЕС и НАТО е изключително важно след шест месеца България да има активна и ясна позиция, да не става свидетел на решения, а да задава посоката и да отстоява ясно своя интерес“, каза тя.

Все повече ще се налага темата “дигитална дипломация”, каза още вицепремиерът. „Екипът ми започва да свиква все повече, че България трябва да бъде изключително активна, активни сме в създаването на иновационен фонд в НАТО – в следващите 15 години България трябва да може да се позиционира в тази тема“, коментира Мария Габриел. Тя подчерта и важността на инициативата “Трите морета”, по която в Ню Йорк бе подписана обща декларация между Хърватия, Гърция, България и Румъния, а целта е да се работи за повече свързаност на този регион.

Задаваме нова посока във външната политика и със стратегически партньорства и само за шест месеца имаме резултати, посочи Габриел. „След три години на несъстояли се разговори, имахме втора сесия на стратегическо партньорство със САЩ с ясен фокус върху енергетика, отбрана, върховенство на отбрана и иновации, каза тя и допълни, че през следващите месеци България ще се бори активно за промяна в критериите и отпадане на визите за щатите“, коментира Мария Габриел и напомни, че стратегическо партньорство е подписано и с Обединеното кралство. За пръв път с тях ще има партньорство в областта на иновациите и науката.

Габриел подчерта, че е от изключителна важност и борбата с дезинформацията и фалшивите новини.

„Обръщаме поглед и към Индия, Япония и Канада, голямата ни цел е следващата година и с тях да изведем стратегическото партньорство до ново ниво“, отбеляза вицепремиерът. Тя подчерта, че имаме голяма сила в областта на иновациите и това е във фокуса на стратегическите партньорства, с което те трябва да бъдат надградени. “Трябва да изведем на преден план целта да бъдем регионален иновационен лидер”, заяви Габриел. По думите ѝ България не е пречка за европейската интеграция на страните в Западните балкани, ако те имат добро сътрудничество със страната ни, тази интеграция ще бъде ускорена. „През последните шест месеца отстоявахме интересите си в този регион и показахме съвсем ясно отношение. Относно Северна Македония – ще бъде дадена зелена светлина след приемането на конституционните промени и ускоряване на процесите, които се очакват от тях“, коментира още Мария Габриел, пише БТА.

Време е България да има много ясен разказ за историята на успеха си, за потенциала и за това в каква посока вървим, смята вицепремиерът. България трябва да излезе на преден план с това, че произвежда световен клас продукти и услуги, подчерта тя. Освен иновации в областта на продуктите, трябва да се работи и в сферата на образованието, защото вървят ръка за ръка, обясни Габриел и посочи, че Министерството на външните работи предстои да сключи споразумения с редица университети.

Най-четени