Connect with us

Нюзрум

Година по-късно: Прокуратурата реши за Нинова

Published

on

Софийската районна прокуратура (СРП) е прекратила проверката срещу ръководството на БСП по сигнала на Кирил Добрев, твърди „Флагман“. Припомняме, че миналата година той подаде жалба в държавното обвинение, че не е бил допуснат да си изпълнява задълженията като член на Националния съвет (НС) на партията.

Добрев пусна сигнал срещу Нинова за престъпление по чл. 296, ал. 1 от Наказателния кодекс, свързан с неизпълнение на съдебно решение.

Той се оплака, че бил възстановен от съда като член на НС на БСП, но въпреки това не му било позволено да гласува на заседание, проведено в края на август 2022 г.

Заради сигнала му СРП образува предварителна проверка по случая, поради което и изиска документи от Корнелия Нинова. Тя обаче отказа да съдейства. След неуспешен опит да бъде призована Нинова дори свика извънреден брифинг в парламента. На него тя обвини прокуратурата, включително с препратка към тогавашния главен прокурор Иван Гешев, в действия, целящи вътрешен преврат в БСП.

Лидерката на партията бе категорична, че няма да съдейства на СРП.

Наблюдаващият прокурор Георги Иванов пък обвини Нинова в политическа атака срещу държавното обвинение.

В крайна сметка през декември той й наложи глоба от 2000 лв. заради отказа й да изпълни прокурорско разпореждане. Лидерката на БСП обжалва пред няколко инстанции и след съдебна сага през октомври т.г. излезе окончателното решение на Административен съд-София град. То потвърди частично нарушението на Нинова, като намали санкцията на 300 лв.

Как обаче е завършил случаят със сигнала на Кирил Добрев – репортер на „Флагман“ попита самата Нинова в началото на декември. Тя неглижира темата: „Да кажа и аз като г-н Денков – че на глупости няма да отговарям, за да не ги правя значими.“

Лидерката на БСП обясни и че не е информирана за окончателното решение на съда, свързано с глобата срещу нея.

Справка на „Флагман“ пък показа, че предварителната проверка по сигнала на Добрев срещу Нинова е приключила още през декември миналага година. Прокурорът Георги Иванов постановил отказ да образува досъдебно производство, тъй като не открил евентуално престъпление, научи „Флагман“ от свой източник. Самият Кирил Добрев потвърди това.

Любопитното е, че в същия месец декември прокурор Иванов е наложил и глобата на лидерката на БСП за отказа й да изпълни неговите разпореждания. Дали в крайна сметка Нинова е съдействала, или не – не е ясно, но все пак прокурорът решил казуса в нейна полза.

Кирил Добрев пък не е обжалвал решението на СРП пред горна инстанция и така случаят е приключил окончателно мирно и тихо. Ако не броим казуса с глобата срещу Нинова, който заживя свой собствен живот. Той прерасна в цяла сага, след като се гледа от състави от четири съдилища, включително двата върховни, заради спор за подсъдност.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени