Connect with us

Парламент

Депутатите се потят извънредно! Променят основен закон

Published

on

Парламентарната комисията по конституционни въпроси ще разгледа на второ четене предложенията за изменение на основния закон, сочи справка в сайта на парламента.

Това става след като на 8 декември парламентът подкрепи промените в Конституцията със 164 гласа „за“, 66 „против“ и без въздържали се. Съгласно процедурата, тогава измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като преди два месеца не събраха необходимите три четвърти мнозинство.

Според Конституцията, както и според приетите процедурни правила за гласуване на измененията в основния закон, проектът се обсъжда и приема на три гласувания в различни дни, припомня БТА. Той е приет на първо четене, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители. Ако получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Председателят на комисията Радомир Чолаков обясни, че между първо и второ гласуване на промените в Конституцията, в резултат на обществените обсъждания, ще бъдат нанесени редакции във внесените текстове.

Най-четени