Connect with us

Нюзрум

Пионка на Нинова разкри голяма грешка на Радев

Published

on

„Разговорът по тази тема е доста закъснял. През последните години се изградиха доста фотоволтаични паркове, които бяха на принципа да се заема цялата площ на земята, което я прави неизползваема.“ Това заяви народният представител от БСП и член на земеделската комисия в парламента Иван Иванов.

По думите му е важно по какъв начин ще се уреди законодателно използването на земеделската земя, така че и земеделските стопани да могат да се възползват от енергията от възобновяемите източници и същевременно земята да не бъде унищожавана или извадена от употреба.

„Трябва да се проучи практиката на нашите европейски партньори. На комисия предложих и бе прието да се направи законодателно проучване как се случват нещата в другите европейски страни. За съжаление, много късно се отваря тази тема при нас. Начинът, по който беше направено, предизвика високо обществено недоволство“, уточни социалистът.

„На първо място, президентът трябваше да наложи вето. Но сега в Конституционния съд процесът ще се забави. Той може да блокира всякаква законодателна промяна в тази посока. Плюсът е, че вносителят г-н Добрев направи още една промяна през преходни и заключителни разпоредби. Това е нещо, което сме го заклеймили като лоша практика, защото така се пропуска дискусията по въпроса. Поне се отне възможността с последните промени да се строят агрофотоволтаици на земя между 5 и 7 категория“, коментира Иван Иванов.

Според него основната функция на агрофотоволтаиците трябва да е подпомагане на земеделските стопани, особено при високата цена на електроенергията. „Аз, като министър, при всяко едно съмнение за нерегламентирано променяне на категорията, съм отказвал да давам разрешение. Но тук въпросът е субективен, защото като реши едно лице да навреди и да даде различно становище – винаги може да го направи“, обясни депутатът от БСП. Той добави, че тук по-скоро нещата опират до моралната и експертна преценка.

Социалистът бе категоричен, че е важно при гледането на новия бюджет да бъдат увеличени възнагражденията на въпросните специалисти, за да не се попада в такива грозни ситуации.

„Искането на БСП е да се предоставят необходимите документи за Паметника на Съветската армия и да бъдат изслушани министрите на регионалното развитие и културата за мотивите за този варварски акт. Ако не ги видим, ще продължим да настояваме, дори и с още по-крути мерки“, каза в заключение Иван Иванов по темата за паметника.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени