Connect with us

Нюзрум

Депутатка на Нинова плюе Тагарев в ефир: Никой министър не си бе позволявал това! Шестте деца са убити!

Published

on

„Не съм човек, който дава крайни оценки. Но сме свидетели на пълзящи прояви, водещи към фашизъм. Казвам това, защото не е само случилото се с Паметника на Съветската армия”.

Това заяви народният представител от „БСП за България” Ирена Анастасова пред „Денят ON AIR” и даде знаков пример: „На 20 декември отбелязваме 80 години от убийството на Шестте ястребинчета. И понеже сме хора, които спазваме закона – колегата, народен представител на „БСП за България” от Търговище, Йорданка Георгиева поиска разрешение от министъра на отбраната да свири, както винаги досега, гвардейският оркестър на Шуменското военно училище. Никога досега в целия преход, нито един военен министър не си е позволил да откаже това. Тагарев го отказа.”

На въпроса на народния представител от БСП защо отказва, Тодор Тагарев отговорил: „Защото е спорна дата”.

„Кое е спорна дата? Че ги няма шестте деца, едното от които на 7 години? Ако е спорно дали е имало фашизъм в България или не – нека си спорят. Но фактът, че тези деца са убити от армията тогава не е спорен. И аз бих попитала Тагарев, защото има версии и мнения, че тези деца са били убити заради родителите си, защото били партизани – ако става дума за техни, за близки лица, биха ли обяснили тази „спорна дата” така”, реагира Анастасова.

Дългогодишният училищен директор и народен представител от „БСП за България” напомни, че преди години точно така е тръгнал фашизмът – с горене на книги, с унищожаване на паметници.

За случилото се пред Паметника на Съветската армия вчера, Ирена Анастасова, която беше заедно с Георги Свиленски и останалите народни представители, каза: „Ние искахме едно просто нещо – да видим заповедта на областния управител, разрешителното за строеж и сертификата за крана, монтиран там. Защото се оказа, че нито кранът има сертификат и той е сменен, нито има разрешително за строеж, нито – указателна табела, както е по закон, какво се извършва”.

По думите ѝ, след като народните представители от БСП преминали първите заграждения, при вторите от полицията им казали, че това е територия на Областната управа. „Областната управа не е ли длъжна да оказва съдействие на народните представители – ние, отново ще повторя, искахме да видим документите и основанията за това, което се извършва”, реагира Ирена Анастасова.

„Директор на дирекция в Областната управа, в яростта си да не бъдем допуснати, блъсна едно от оградните съоръжения, то падна и понеже Свиленски беше там, преряза ръката му. Там беше и зам. областният управител”, разказа още тя.

В разговора за бюджета народният представител от БСП бе категорична, че социалистите ще подкрепят на второ четене тези предложения, които отговарят на политиките отстоявани от БСП, основно в социалната сфера и за увеличаване на доходите на хората.

„Като говорим за приоритети – да, образованието, културата трябва да са приоритети. Но докато не постигнем 1% за култура от БВП, което ни доближава до европейските държави, не можем да говорим изобщо за приоритет. А съобщеното днес от Борисов, Петков и Пеевски – за увеличените пари за култура, не е приоритет, то звучи като някакво подаяние след протести. По същия начин бих говорила за образованието – ако не постигнем 5% от БВП, ние не можем да говорим, че е приоритет. Бюджетът за 2024 г. обаче има един-единствен основен приоритет и той се нарича дефицит 3%. Без да се интересува от нищо друго или пък от политики”, посочи Ирена Анастасова.

За промените в Конституцията и инициираната от БСП среща по темата, народният представител от „БСП за България” подчерта: „Важно беше да поканим депутатите от ВНС, участвали в писането на сегашната Конституция – оказа се, че това не е правено досега. Дойдоха представители от всички политически представени групи, конституционалисти, правосъдният министър. Потресаващото е, че нямаше нито едно изказване, което да подкрепи тези промени. Както нямаше и нито едно положително становище в Комисията по конституционни въпроси”, посочи Ирена Анастасова.

Тя прогнозира, че ще има сериозни промени между първо и второ четене. „Имаше предложение за промяна на националния празник – те вече се отказаха от тази идея, сега виждаме сериозна реакция срещу това ръководни държавни длъжности да са хора с двойно гражданство, имаше критики за съдебната реформа, в това, че ВСС да се политизира все повече, вместо да е обратното”, посочи народният представител от „БСП за България”.

Но, по думите ѝ, управляващите най-вероятно, ще приемат промените в Конституцията. „Спойката ще бъде силна докато се осъществят конституционните промени, докато се разпределят постовете в регулаторните органи и службите”, заяви Ирена Анастасова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени