Connect with us

Нюзрум

Лъсна жесток гаф на служебниците на Радев, коства ни милиони

Published

on

В края на изтичащата година кабинетът на Николай Денков отпусна извънредно 72 млн. лв. за изплатените през април великденски добавки към пенсиите на възрастните хора. Оказва се, че служебното правителство на Гълъб Донев, излъчено от президента Румен Радев, е гласувало помощта, но не е осигурило средства за изплащането ѝ. Добавките са поети от бюджета на Националния осигурителен институт, съобщава Медиапул.

Министерският съвет прие в сряда допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. в размер на 72 000 000 лв. „С финансовия ресурс ще се възстановят вече направени разходи за изплащане на допълнителни суми към пенсиите за месец април“, съобщи правителствената пресслужба.

Необходимите средства ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2023 г., добавят оттам.

Правителството тази година не отпусна коледни добавки за пенсионерите. Вместо това финансовият министър Асен Василев предприе нов подход – ежемесечна помощ към пенсиите на най-бедните.

„В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки за пенсионерите. Хората с най-ниски пенсии, които са 523 лева, ще получават по 50 лева всеки месец, а не 50 лева еднократно за Коледа.“, каза тогава Василев, прибирайки се от Брюксел.

От 1 юли догодина пенсиите трябва да се увеличат с 11%, а също и вдовишките добавки, припомни преди дни Василев при приемането на първо четене на бюджета за следващата година, предава БГНЕС.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени