Connect with us

Нюзрум

Вигенин изрева: Нямат ни за нищо! Скоро ще започнат да забраняват наши интервюта по телевизиите

Published

on

Внимателно ще обмислим какви ще бъдат следващите ни действия на база на това, което виждаме. Ситуацията със законността в държавата тежко се влошава във всички сфери. Това, което се случва днес в парламента, е един елемент от цялостната влошена среда. Това не е европейска демокрация или модерна държава. Това е една форма на насилствено управление. Така, както върви, скоро ще започнат да забраняват наши интервюта по телевизиите. Няма да можем да взимаме думата, няма да има дискусии, няма правила. Налага се модел на управление и работа на Народното събрание, който е по-характерен за тоталитарни и авторитарни общества, а не за европейска демокрация. Няма да стоим безучастни. Това заяви пред журналисти Кристиан Вигенин от БСП, цитиран от Новини.бг

„На практика цялото заседание днес се провежда в разрез с правилата, които Народното събрание само си е гласувало. Стана редовна практика да се газят правилата на Народното събрание, които са с ранг на закон. По изключение, председателят в изключителни случаи може да предлага нови точки в дневния ред. Преди малко един законопроект бе приет по предложение на народен представител, не по предложение на председателя. Не за пръв път един законопроект се приема на две четения, но в случая бе поставен рекорд. Два законопроекта, приети сутринта, бяха скорострелно обединени в един, вкарани без да се даде разумен срок за правене на предложения между четенията. В нарушение на правилника бяха вкарани в дневния ред и приети“, добави той.

Вигенин отбеляза и други нарушения в работата на парламента, като например това, че на БСП бе отказана почивка. „Предполагаемият финал на днешното заседание, в което водещият заседанието Росица Кирова три пъти закри заседанието, след което даде почивка от 1 час. Заседанието на практика е закрито. Тя на три пъти закри и обяви кога е следващото заседание. Случващото се е напълно нелегитимно. Почивката бе дадена след като заседанието бе закрито, а очевидно целта е силово да се претупа и бюджетът, въпреки че все още има част от него, която не е приета от бюджетна комисия: част от проектите, които би следвало да бъдат включени в самия бюджет. Това е абсолютно безобразие. Не мога да кажа, че действията са предизвикани от поведението на „Възраждане“. Нищо не предполага нарушенията на правилника, които сега коментираме“, посочи депутатът. 

БСП ще участва в дискусиите по бюджета и Констуцията, каза Вигенин.

И добави, че в дадената почивка не се провежда Председателски съвет. „Очевидно няма никакво желание за диалог с опозицията. Не бе дадена почивка при безредиците в зала, както би трябвало да се случи според правилника, защото г-н Пеевски не позволи. Поисканата от БСП почивка също не беше дадена, защото очевидно ДПС не искаше такава почивка. Сами си правете изводите що за парламент и председател на парламента имаме, който действа под диктовката на народни представители, пък били и те толкова широко известни, колкото е г-н Пеевски“, допълни Вигенин.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени