Connect with us

Нюзрум

Съветникът на Радев взриви ефира: Взаимните удари и мръсните номера ще продължат

Published

on

„Каквото и споразумение да подпишат управляващите, взаимните удари и мръсните номера ще продължат. Това е едно противоестествено управление, което не може да решава проблеми, а създава нови“.

Това коментира пред БНР проф. Александър Маринов, политолог и преподавател, бивш съветник на служебния премиер Гълъб Донев. Според него управлението е вредно:

„Не виждам това нещо да е жизнеспособно, дано не донесе големи пакости на страната“.

Според него става дума за политически сметки и икономически интереси. „Тези сили са несъвместими“, категоричен е той.

Относно информацията за създаване на ново гражданско сдружение около подписката за референдум в защита на Трети март като национален празник, проф. Маринов уточни, че то ще е независимо и по своите цели и организация не е близо до президента:

„Да, ние споделяме целите, ценностите и начина на правене на политика на президента, но това не означава, че сме обвързани с президента, още по-малко че това автоматично означава трансформация в някаква партия. Това сдружение се прави с ясна и конкретна цел – подготовка, провеждане и спечелване на самия референдум. Ние сега приключваме със събирането на подписи. Ще ги внесем в НС. След това предстои самият референдум и там вече е нужно да се организира тази енергия. Ние нямаме зад себе си партии, които да вършат тази работа. Дали това нещо или нещо по-нататък ще се появи като партия и къде ще бъде разположено то – според мен е преждевременно да се говори“.

По думите му в сдружението са поканени всички, които са имали дейно и резултатно участие при събирането на подписи за запазването на 3 март като национален празник. Той отбеляза, че идеята за референдум е била подкрепена от хора с различни политически възгледи.

„Изхождаме от предпоставката, че националният празник и идеята той да бъде сменен е символ на много по-важни неща – държавността, отношението към институциите. Има един кръг от въпроси, които засягат и държавността, и традицията, и работата на институциите. Ние ще си поставим за цел да работим на малко по-широка основа, най-вече от гледна точка на един нов тип отношения, взаимодействие между гражданите, държавата и политиката“.

Ще създадем среда, в която да се обсъждат различни идеи и да се адресират към институциите, подчерта проф. Маринов. Той е категоричен, че хора от президентската институция няма да участват в сдружението.

По думите му засега не са коментирани идеи за прерастване на сдружението в партия.

„Това сдружение само по себе си трябва да остане да съществува и след като постигнем целта си за референдум. Ако то докаже своята полезност, обществото ще го приеме и припознае. Ако не – толкова по-зле за нас. Съмнявам се, че българският президент ще оглави неправителствена организация. Ние винаги може да се допитаме до него за мнение, препоръки, но това не го ангажира по никакъв начин. Той ще прецени дали и как да изрази отношение към това сдружение“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени