Connect with us

Импийчмънт

Бивш посланик на Москва издъни Радев за „Газпром“

Published

on

„По моя информация, за да запази поста си по време на служебните правителства на Радев, шефът на БТГ Малинов е предал картата на президента, който я пази като зеница на очите си“. Това твърди бившият ни посланик в Москва Илиян Василев.
 
В коментар давам линк към днешна статия в официоза на Руската федерация – Российская газета. Има много интересни данни и загатва за бъдещи ходове на Кремъл.

В статията, разбира се, има доста неточности, и съзнателни пропуски, но излизат няколко важни тези – напомням, РГ е официоз.

По отношение на енергийната такса от 20 лева на МВтч. в статията се твърди, че таксата не е легитимна, защото „по време на строителството въпросите, свързани с транзита на газопровода, бяха уредени чрез споразумения с нашата страна“.

И призракът на прословутата карта отново изплува като скелет от гардероба на корупцията на ГЕРБ и интимните им връзки с Кремъл. По моя информация, за да запази поста си по време на служебните правителства на Радев, шефът на БТГ (Булгартрансгаз, бел. ред) Малинов е предал картата на президента, който я пази като зеница на очите си.

От юридическа гледна точка, акцизът е наложен с акт на Парламента, който стои над акт на правитеството – ако си спомняте пътната карта бе подписана от българска страна от тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова. Но от руска страна бе подписана от Алексей Милер, не от техния министър на енергетиката. Именно защото съдържат нелицеприятни тайни за атлантиците от ГЕРБ и ДПС, тя изчезна.

Вторият интересен момент в статията е краят, в който се твърди, че е в ход продажба на рафинерията, и че не съществува никаква пречка за замяна на руския с неруски нефт.

Има и типична за руските медии интриги и пропаганда, но е факт, това което се посочва в статията – че Лукойл реализира резервен вариант за пренасочване на руския си нефт към турската рафинерия на Сокар, преработката му там и износа на рафинирани продукти за ЕС, включително в България. Абсурдът на ЕС санкциите, че има забрана за руския нефт, но горива се вкарват от страни извън ЕС, в случая Турция.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени