Connect with us

Нюзрум

Йордан Цонев побесня заради „Лукойл“ и обяви защо бе приета дерогацията

Published

on

Всички аргументи дерогацията да продължи са несъстоятелни, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. 

Той предположи, че явно трябва да се внесе яснота по темета „Лукойл“, защото явно не се разбирала, тъй като се гледа за трети път. 

„Тя беше приета с аргумента българските граждани да имат по-евтини горива, да не се затруднява работата на рафинерията, и да се следи дали се изпълнява санкционният режим“, каза той. 

След това обаче веднага обясни, че гражданите не са получили ценова облага от това, че правим изключение от забраната. 

„Бензина е по-скъп от 7-8 държави в Европа, дизела също не е много евтин, разликата между двата вида нефт не се отразява върху горивата по бензиностанциите“, продължи той. 

 „Може ли рафинерията да преработва 100% петрол с неруски произход – може и това беше потвърдено на съвета. Трето – как следим тази дерогация да не допринася финансирането на режима на Путин?“, попитай той. 

40% от преработката е за вътрешна употреба, 60% е за реекспорт и тук има нарушение на санкционния режим. Да ви кажа ли за къде върви, защото Митниците не успяха да кажат как го следят.

„И питаме сега от тази трибуна, поради коя причина трябва да продължим дерогацията? Ползи за населението няма, не се спазва санкционния режим, а пък рафинерията е в готовност да произвежда  от утре това количество, което ще задоволи вътрешния пазар, става ясно, че може да работи с неруски петрол“, каза още Цонев. 

Според него ползите от тези 60%, които излизат навън за бюджета ни са нула, защото ДДС-то и акциза остават за „Лукойл“. Аргументите, че няма достатъчно запаси също не издържаха днес, напротив стана ясно, че има, ядосан обясни той. 

 „Още в 48-ото Народно събрание стана ясно, че със законодателните промени в закона , не се гарантира преминаването на „Лукойл“ към други източници на нефт. Тогава се направи план график и санкции при  тяхното неспазване. Неясно защо не се прие и не беше подкрепено“, думата взе и Радослав Рибарски от ПП-ДБ и заяви, че изобщо можело да не се стига днес дотук, ако тогава са били приети.  

Най-четени