Connect with us

Парламент

Скандалът не закъсня! Депутатите се изпокараха жестоко, става въпрос за 250 млн. лв.

Published

on

Депутатите ще направят опит да гласуват на първо и второ четене спешни поправки, с които променят въведените вече по-високи транзитни такси за преноса на руски газ. Поправката се налага, защото към момента се е оказало, че единственият длъжник е държавното дружество „Булгартрансгаз“. Компанията вече дължи близо 250 млн. лева.

Увеличението на таксата вече предизвика недоволство и в Брюксел. Унгария се оплака в Европейската комисия и изрази съмнения, че страната ни се възползва от монополното си положение, за да увеличава таксите за пренос без да има причина.

Предложението да бъде увеличена таксата за пренос по т.нар. „Балкански поток“ е на Министерството на финансите. Мотивът на ведомството е, че по този начин ще се санкционира Русия. Оказва се обаче, че длъжник в крайна сметка е българска държавна компания, която е трябвало да внесе парите.

„Със сега действащата разпоредба в чл. 5Б се вменява едно непосилно задължение на нашия преносен оператор, а именно той да събира и да е задълженото лице пред митниците да внася средствата свързани с пренос на природен газ с произход Русия“, каза Жечо Станков, ГЕРБ-СДС.

„Нека сметнем 511 000 мегаватчаса по 20 са 10 млн. и нещо на ден и това е твърдият резервиран капацитет, газопреносният оператор ще трябва да вземе с едната ръка от Русия, за да даде на хазната и да даде на Асен Василев, но ако не може да си събере, защото исканията са в разрез с международни договори, то ще продължи да дължи пари, защото е данъчно задължено лице“, коментира Пламена Митова, ИТН.

Въпреки че България не потребява руски природен газ от две години, страната ни е транзитьор на синьо гориво до Сърбия и Унгария. Всяка година транзитните такси по договор се променят с коефициент на базата на инфлацията и цените на алтернативните горива.

Все още няма позиция на Европейската комисия дали увеличената такса противоречи на правилата на свободната конкуренция.

„Като говорите за предателство тук и кой какви интереси защитава, вие не защитавате интересите на България да си събере стотици милиони от такси, вашият енергиен експерт господин Свиленски, вместо да цитира Европейската комисия, това го разбирам защо не става, защото вашата група не разбира английски, вие четете руски източници, ясно е че там тази информация я няма, но ако прочетете официалните данни, господин Свиленски, ще видите, че становището на ЕК към момента е, че България сама трябва да определя тези правила“, обясни Искрен Митев, ПП-ДБ.

С новата промяна, с която депутатите се опитват да поправят собствената си грешка, длъжник вече няма да е „Булгартрансгаз“, а парите ще се събират на базата на информация от дружеството към Агенция „Митници“.

„Дали сте коалиция, некоалиция, сглобка или сте просто един клуб по интереси, който основната му цел е личното облагодетелстване, а не интереса на българските граждани. Законопроектът е необходим, дами и господа, за да се прикрие правната немощ на управляващите, защото вие сътворихте един огромен скандал“, каза Драгомир Стойнев, БСП.

„Ще проверя коя партия днес как е гласувала, защото с така действащото решение задължаваме всеки ден „Булгартрансгаз“ да плаща по 6 млн. лева дневно. Налага се да бъде направена промяна“, коментира Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

Най-четени