Connect with us

Нюзрум

Денков се разтрепери! ЕК с първа реакция след доклада за „Лукойл“ и печалбата за Русия

Published

on

Държавите от ЕС имат задачата и отговорността да прилагат европейските санкции, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с разпространения доклад на Центъра за изследване на демокрацията. В документа се твърди, че износ на горива от България, произведени от руски петрол, е допринесъл за един милиард евро приходи за Москва.

„Нямаме данни, които да споделим, следим общодостъпните съобщения. Когато се установи проблем, поддържаме контакт със съответната държава от ЕС. В общия случай сме в тясна връзка с държавите от ЕС, за да осигурим уеднаквено прилагане на санкциите“, посочи говорителят.

България получи изключение от общата забрана за внос в ЕС на руски петрол. Това изключение бе допуснато, за да се даде сигурност на снабдяването в България. За България е предвидена също отстъпка за износ на определени преработени петролни изделия за държави извън ЕС по причини, свързани с опазването на околната среда и сигурността, поясни той.

Тези две изключения са временни и се предвижда да отпаднат на 31 декември догодина, отбеляза говорителят. Той добави, че ЕК подготвя списък от допълнителни санкции, като се предвиждат още способи за избягване на заобикалянето на наложените от ЕС ограничителни мерки.

Най-четени