Connect with us

Гербери

Знаково лице от ГЕРБ подкрепи протеста на културните дейци

Published

on

В Деня на Будителите културни дейци излязоха на протест. Към тях се присъединиха работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, българското национално радио, държавната Агенция „Архиви“ и българската национална филмотека.

Протестът им бе подкрепен от председателят на комисията по култура в Народното събрание Тома Биков.

„В Деня на Будителите подкрепих справедливия протест на дейците на културата. Държавата трябва да преосмисли отношението си към хората от този сектор, част от които вече работят за минимална работна заплата. Надявам се, че Министерството на финансите не само ще чуе техния глас, но и ще разбере истински, че културата е важна за всички сектори на общественото развитие. Време е е да бъде постигнат паритет в заплащането на културата спрямо образователната система“, заяви Биков.

В София протестът започна пред Столична библиотека с искания за увеличение на заплатите. Преди това работещите разпространиха протестна декларация срещу унизително ниските по думите им възнаграждения. Културните дейци се обръщат към депутати, министри и политици и цялата българска общественост: „Подкрепете ни! Нашите искания са справедливи, защото те целят запазването на българската култура. Заявяваме, че ако исканията ни не бъдат чути, ще предприемем общонационални ефективни стачни действия.“

Най-четени