Connect with us

Нюзрум

Оцениха ни! Желязков остана доволен от думите на австрийския му колега

Published

on

„Ценим високо усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз (ЕС). За нас България е важен партньор.“ Това каза председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка при посещението си на българо-турската граница, в района на граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ днес, съобщава БТА.

Той бе придружаван от председателя на Народно събрание Росен Желязков, по чиято покана е у нас. Хилядите опити за нелегално преминаване у нас, които бяха цитирани и които са предотвратени, показват, че предизвикателството е огромно и това е общоевропейски ангажимент, посочи Желязков. Вярвам, че ще бъде оценено, че се справяме по най-добрия възможен начин с помощта на нашите партньори от ЕС, посочи той.  

Българската държава се справя изключително успешно с противодействието на нелегалната миграция, отбеляза и главният секретар на МВР Живко Коцев. Той отчете значително увеличение – с над 75 %, на наказателните производства, свързани с трафика на хора и с 30 % на осъдителните присъди.

Соботка и Желязков посетиха участък от сухоземната държавна граница с Турция, където разгледаха инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение. Те бяха запознати с дейността на „Гранична полиция“ от зам.-директора на институцията Радослав Кулеков, както и с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България.

След това Росен Желязков и Волфганг Соботка посетиха граничния пункт „Капитан Андреево“, за да наблюдават в реално време обработването на документите и извършването на граничния контрол на преминаващите превозни средства и лица. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени