Connect with us

Нюзрум

Драмата е на път да приключи! Миньорите спират протеста, готвят споразумение с Денков

Published

on

Протестът на миньорите спира. Министерството на енергетиката и депутати уточняват финално в момента споразумението със синдикатите по шестте искания на протестиращите миньори и енергетици.

Три часа след драматичната среща в Народното събрание, на която премиерът Денков покани синдикатите и протестиращите, изпълнителна и законодателна власт предлагат решение. Разговорите текат от 11 сутринта. Ключова роля в разговорите имат Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

Недоволните миньори и енергетици на няколко пъти отказаха да отидат на среща в МСК и днес в Раднево, но приеха да чуят и разговарят с министър.председателя и депутати.

По време на хода на срещата е излъчена работна група, която да търси решения на проблемите. Вероятно тя готви и документ, който да бъде подписан от двете страни.

На срещата се очакваше да бъдат обсъдени конкретните стъпки към енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил. „Няма оптимизъм в нашите редици. Думичката е недоверие. Ако тези хора имат акъл в главата си, ще постъпят така, както повалява българският национален интерес. А той е – да имаме ток”, заяви Димитър Манолов преди началото на разговорите.

„Ние, освен тези централи и АЕЦ-а, друга базова мощност нямаме. Ако спрем, както пише, до 2030 г. тези централи, това означава, че дотогава трябва да спрем и да гледаме телевизия вечер”, заяви Любомир Спасов, ТЕЦ „Бобов дол”.

„Искаме да се срещнем с парламентарно представените партии и тези, които взимат решенията. Премиерът не взема решенията, решенията ги взимат други”, заяви друг протестиращ. „Готови сме да защитим енергетиката, готови сме да защитим националната сигурност”, каза участник в срещата преди да влезе в НС.

След 20 минути чакане все пак и другите протестиращи енергетици, които първоначално не бяха пуснати на срещата, получиха покана да се присъединят.

„Лупа“ припомня, че журналисти обаче не бяха допуснати на срещата.

Междувременно вече пети ден основни пътища в страната са блокирани, а недоволството на работещите в енергийния сектор е срещу териториалните планове, които кабинетът вече изпрати на Брюксел. Енергетиците затвориха пътя Свиленград-Тополовград при село Българска поляна. Образувала се е огромна колона от тирове.

Най-четени