Connect with us

Гербери

Красавица от ГЕРБ събра погледите в Търново: България няма как да е независима, ако е разединена

Published

on

Нека помним и съзнаваме, че България няма как да е независима, ако е разединена. Независимост означава и сила, която се ражда в обединението, в единението и в общите ни усилия, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова на тържественото отбелязване на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Заместник-председателят на Народното събрание и народни представители присъстваха на военния ритуал за издигане на националното знаме на Република България в Архитектурно-музейния резерват „Царевец“.

Не бива да забравяме, че като народ и държава винаги ще бъдем силни, ако сме обединени, подчерта в словото си Росица Кирова. Тя заяви, че с Манифеста към българския народ и обявяването на Независимостта на освободената и съединена България, българите показват на Великите сили, че са силен и непоколебим народ, способен сам да твори своята история. С този акт те завършват делото на българските възрожденци, които дават живота си за свободата на България, добави заместник-председателят на Народното събрание.

Росица Кирова отбеляза, че според историците и изследователите датата 22 септември 1908 година е паметен триумф в българската история, когато граждани и управляващи вървят в една посока. Затова уроците на Независимостта са изключително ценни и днес, заяви тя.

В тържествената церемония в Архитектурно-музейния резерват „Царевец“ участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Велико Търново Даниел Панов, народни представители, евродепутати, областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов, началникът на Националния военен университет “Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, офицери, курсанти и граждани.

По-рано заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова присъства на празничната литургия, отслужена от Великотърновският митрополит Григорий, в църквата „Св. 40 мъченици“. Тя поднесе цветя на Пирамидата на Независимостта и се включи в празничното шествие до паметник „Майка България“.

Най-четени