Connect with us

Нюзрум

Правосъдният министър клекна! Голямо обещание за Украйна

Published

on

Министърът на правосъдието Атанас Славов и посланикът на Украйна Олеся Илашчук обсъдиха възможностите за взаимодействие в областта на правосъдието, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

„Искам да ви уверя, че българското правителство подкрепя Украйна в нейната борба за отстояване на своя суверенитет, независимост и териториална цялост. Ние продължаваме да изразяваме своята солидарност в контекста на усилията на ЕС за търсене на отговорност за извършителите на престъпления против човечеството и военни престъпления на украинска територия“, заяви той на среща с посланичката.

Атанас Славов обяви, че България е готова да участва във възстановяването на украинската правосъдна система, включително чрез подкрепа за разследване на руските военни престъпления. Той оцени като сходни усилията за въвеждане на антикорупционни мерки в двете страни и изрази желание България да съдейства с обмяна на опит и сътрудничество в тази област, информират от Министерството на правосъдието.

Правосъдният министър заяви, че България е подкрепила съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд по правата на човека и е встъпила в делото на Украйна срещу Русия пред Международния съд на ООН.

Той информира посланик Илашчук, че България подкрепя Службата на прокурора на Международния наказателен съд и в рамките на силната си подкрепа за тази институция е изразявала своята позиция в полза на универсалността на МНС в борбата с безнаказаността, съобщиха от пресцентъра на правосъдното ведомство.

Министър Славов заяви, че в напреднала фаза е разработването на промени в Наказателния кодекс, за да може последните изменения в Римския статут на Международния наказателен съд да станат част от българското законодателства и да се преследват новите форми на престъпления. До момента България не се е присъединила към измененията, с които се въвежда дефиниция на престъплението „агресия“, която обхваща хипотезите на действия на агресия без официално обявяване на война, какъвто е и случаят с войната в Украйна.

Атанас Славов и Олеся Илашчук обсъдиха и възможностите за обмяна на опит по отношение на изпълнението от Украйна на критериите за получаване на статут за преговори за присъединяване към ЕС.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени