Connect with us

Нюзрум

Топ експерт побесня: Пет човека и половина са склонни да блокират държавата, защото нещо не им изнася

Published

on

Икономист се разгневи на протестиращите зърнари и ги разкритикува сериозно.

Пет човека и половина са склонни да блокират цялата държава, защото нещо не им изнася. А какво е то – че има чужд производител, който предлага своята стока на пазара. За потребителя това е добре – той иска да види всякакъв вид стоки и да е този, който ще си избере. Това заяви икономистът от БАН Гарабед Минасян за Нова телевизия.

„Има едно основно благо за производителите – да имат осигурен пазар. Ако няма външни въздействия върху пазара, можеш да си правиш, каквото си искаш. Протестът е колкото обясним, толкова и странен. Имаше уверение, че цените не се увеличават, когато останат сами на пазара, но от друга страна водещото в инфлацията са цените на храните и в ресторантите. Как има уверение, че цените не се увеличават, а именно тези на хранителните стоки дърпат инфлацията нагоре?“, попита той.

По думите му зърното идва от страна в специално положение – Украйна. „Ако то не се приеме, страната ще пострада. Зърнопроизводителите опонират на силата, като блокират с големи селскостопански машини пътищата“, смята Минасян.

От своя страна икономистът Михаил Кръстев смята, че протекционистките политики ще навредят на икономиката и на потребителите. „Проблемът идва от това, че някой е решил да налага забрана, с която да създаде очаквания у производителите, че реколтата им ще бъде продадена на определена от самите тях цена. А всъщност цената се определя на конкурентен пазарен принцип. Въвеждайки протекционизъм, правим земеделците зависими. Има риск да претърпят сериозни финансови щети“, обясни той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени