Connect with us

Нюзрум

Лош пророк: Бивш земеделски министър предрече нов хаос в държавата

Published

on

„Не искам да съм лош пророк. Земеделците ще повлекат крак и  очаквам и други сектори да излязат на протести. Дано са си направили добре сметката управляващите“, заяви пред БНР бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

„Чуват се информации, че е възможно да се присъединят миньори от „Мариците“, ресторантьорите също недоволни, очаквайки да бъде отменено ниското ДДС в техния сектор. Има проблеми със здравните услуги, здравни работници също се подготвят за протести. … Едно да е ясно, че насила не става, трябва много, много диалог и убеждаване – и на хората, които ги касае, и на обществото“, обясни той.

По думите на Найденов нито цените ще паднат, а още по-малко ще се напълни хазната, „просто разбуниха сектора“.

Според него исканията на протестиращите са справедливи и нямат никаква политическа окраска: „Този път не виждам опити някой да яхне протестите. Хората са категорични и не биха позволили протестът им да бъде опорочен, говорейки за политически нотки“.

Той подчерта, че политическото решение на правителството и на парламента да отпадне забраната за внос на украинско зърно е ангажимент, поет от нас към Киев и ЕК. 

Найденов призова да бъдат проверени тези, за които се твърди, че имат яхти и вили. Целият бранш е на протести и държавата трябва да види, че има проблем, но не след дъжд качулка. Изключително обидно е Денков да ги нарича терористи, коментира още той.

„Ако държавата иска да помогне, трябва да се търсят пазари за продукцията, която залежава, да бъде намерен начин да се реализира. Трябва да бъдат подпомогнати и с други мерки. Държавата има възможност – и като национални доплащания, и с определени данъчни облекчения, и с мерки, които подпомагат заетостта в тези сектори. Хората искат да видят, че нещо се прави“.

„Трябва разум и протестиращите да бъдат поканени на масата“, категоричен беше Найденов и уточни, че голям процент от техните искания трябва да бъдат удовлетворени.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени