Connect with us

Импийчмънт

Румен Радев измисли името на новия партиен проект на Стефан Янев, двамата ще правят „Велика България“

Published

on

Новият политически проект на ген. Стефан Янев ще се казва „Велика България”, потвърдиха пред „Труд” източници, запознати отблизо с партийното є строителство. Политическото разпадане на част от формациите в коалицията според всички, с които разговаря медията, е налице, светът е в криза, а на нови избори очевидно се разчита да бъдат някакво решение.

„Пълната импотентност на президентския проект „Продължаваме промяната” се доказа, пострада Конституцията, която беше пренебрегната, а скъпоструващият компромис с документите на премиера Кирил Петков не оправда безпринципността на конструкцията на коалицията”, отбелязаха категорично политически анализатори.

На въпрос с това име ли ще се регистрира формацията, отговорът бе: „Това е работното име, което към момента събира най-голямо одобрение сред действащи офицери и резервисти от българската армия”. Партията ще се цели в патриотичните, но и в русофилските настроения у нас.

Последните на пръв поглед бяха защитени от позицията на ген. Янев по отношение на позицията на страната ни за кризата в Украйна, който ясно каза, че „авантюристичният и незрял подход в политиката е изключително опасен, особено с оглед на военния конфликт в Украйна, неговите измерения и потенциални последствия”.

Янев се разграничи от Кирил Петков и ПП още в навечерието на исканата му оставка, но не спечели подкрепата на БСП, защото на „Позитано” 20 отдавна подозираха, че бившият министър на отбраната е с висок рейтинг и би дръпнал от оределия червен електорат при формирането на нова партия. “Велика България” буквално ще занули „Продължаваме промяната”, а бъдещата формацията имала първоначален положителен образ в дипломатическите представителства.

В редиците на БСП има сериозен интерес към политическия проект, който подготвя Янев. Активистите споделят, че са обезверени, че при следващи избори БСП би имала по-добър резултат в сравнение с този на последния вот.

„Ясно е, че щом една партия тръгне надолу, няма много механизми, които да я изведат на водещи позиции. Освен това участието на БСП в настоящото управление, ще довърши левицата”, коментират социалисти. И одобряват антинатовските настроения, подкрепата за русофилството и националния интерес, а на тази основа „БСП ще се окаже сериозен резервоар на партийни кадри за Стефан Янев”.

Проблемът, който стои пред „Велика България”, е форсирането на учредяването на проекта, който бил заплануван да излезе на избори през септември. „Ще се наложи да правим компромиси с кадрите, което е риск в този момент”, отбелязаха лаконично близки до бъдещата генералска формация.

Предсрочни избори през юни е срокът, който вече е фиксиран в политическия ѝ календар. Въпрос на дни е да се очертае профилът ѝ – дали ще има време за регистрация или отново ще се прибегне до коалиционна платформа, по подобие на „Продължаваме промяната”.

Фактор в бъдещата партия се очаква да бъде и подалата оставка като зам.-министър на отбраната Ралица Симеонова, която работи много добре с Янев. „Нямам обструкции по отношение на участието в съюзни формати. Не приемам обаче положение, при което българските политици не защитават адекватно интересите ни в тези конкретни формати. Не одобрявам конформисткия подход, който ни превръща в гумен печат за утвърждаване на чужди решения, взети за нашата държава”, отговори Симеонова на въпрос от поддръжници във фейсбук, дали решението е България да напусне НАТО.

Най-четени