Connect with us

Нюзрум

КПКОНПИ глоби кмет заради конфликт на интереси

Published

on

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е наложила глоба от 5000 лева на Михаил Ганев, кмет на Община Златарица и световен шампион по борба заради конфликт на интереси. Градоначалникът е санкциониран за това, че е сключил допълнително споразумение на 25 март 2020 г. в частен интерес с Валентин Бояджиев, който е свързано с него лице, пише „Труд“. 

По делото е установено, че Бояджиев е вуйчо на Михаил Ганев и е изпълнявал длъжността „изпълнител-шофьор“ в Община Златица по трудов договор от 2009 г. На 27 декември 2019 г. е подал молба да бъде преназначен на 4-часов работен ден, считано от 1 януари 2020 г. до 31 март 2020 г., като на 30 декември 2019 г. е било сключено допълнително споразумение № 342 между него и кмета Михаил Генев. С допълнително споразумение между тях е изменено и трудовото възнаграждение като част от увеличението на възнагражденията на общинската администрация с 10%. Налице е и последващо споразумение за изменение на работното време от непълно в пълно от 8 часов работен ден.

Управникът е обжалвал глобата, определена от КПКОНПИ пред Административния съд във Велико Търново.

„Със свое решение магистратите от старата столица са отхвърлили оспорването по жалба на Ганев срещу решение № РС-635-21-007/09.02.2022 г. на КПКОНПИ,в частта му, с която е наложена глоба в размер на 5000 лева за извършено нарушение на чл. 58 като кмет на Община Златарица и като заемащ висш административна длъжност „, се казва в становището на магистратите.

Михаил Ганев е обжалвал решението на Административния съд във Велико Търново пред Върховния административен съд /ВАС/.

Прокурорът от Върховна административна прокуратура е дал заключение за неоснователност на касационното оспорване и по двете касационни жалби.

Върховната инстанция е отсъдила, че решението на Административния съд в старата столица е правилно и го е потвърдил изцяло.

„Законовата забрана е относима към всички договори, които пораждат правни последици, каквито са и допълнителните споразумения към трудовите договори, с които се увеличава основното възнаграждение на работника. За да е налице частен интерес, не се изисква облагата да е реализирана, а е достатъчно да съществува като възможност, която да мотивира лицето да действа, упражнявайки правомощията си. Съгласно чл. 81, ал.1 ЗПКОНПИ възнаграждението, получено от правоотношението или деянието, породило конфликт на интереси за периода, през който конфликтът на интереси е бил укрит, се отнема в полза на държавата или общината. Първоинстанционният съд е събрал и коментирал относимите за правилното решаване на спора доказателства, надлежно и аргументирано е обсъдил всички факти от значение за спорното право и правнозначимите доводи на страните, и е извел обосновани изводи, съображенията за които се възприемат изцяло от настоящата инстанция. При тези съображения атакуваното съдебно решение, като валидно, допустимо и правилно следва да бъде оставено в сила“, гласят мотивите за решението на ВАС. 

То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според юристи въпросното нарушение е сериозно и градоначалникът подлежи на отстраняване от длъжност. 
„За това трябва да се произнесе Общинската избирателна комисия в Златарица, която е с 4-годишен мандат“, поясни председателят на РИК-Велико Търново Десислава Йонкова.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени