Connect with us

Нюзрум

Купуваме йодид за над 4 млн. Готвим ли се за ядрена война? Кирил Петков: Трябва, заради заради ненормалника Путин

Published

on

Кабинетът отпуска близо 4 милиона лева за закупуване на таблетки калиев йодид и за ремонт на системата за ранно предупреждение и оповестяване.

„Длъжни сме да го направим, след като Путин вдигна ядрените войски на Русия по тревога. Молим се да не се стига до там, но никой не знае какво ще направи този полудял човек, той не е нормален с решенията си“, заяви на брифинг Кирил Петков.

С Решението се одобрява финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, в размер на 4 100 000 лв., за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

Средствата се разпределят в съответствие с Решението от Протокол № 2 от заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, проведено на 25 февруари 2022 г., се казва още в решението на министрите.

Калиевият йодид се използва за блокиране или намаляване на натрупването на радиоактивни изотопи на йода в щитовидната жлеза и респективно намаляване на риска от хипотироидизъм и рак на щитовидната жлеза в условията на инциденти,

свързани с радиоактивно замърсяване и отделяне на йодни и технециеви радионуклиди (аварии в ядрени електроцентрали, терористични актове, ядрено нападение и др.).

Произвежданите от щитовидната жлеза хормони (тироксин и трийодтиронин) са йодсъдържащи аминокиселинни производни и за техния синтез щитовидната жлеза трябва да поеме йод от кръвта. Ако има радиоактивен йоден изотоп (йод-131) , той се поема, както и „нормалният“ неизлъчващ (йод-127) изотоп.

Няма промяна в радиационната обстановка в страната, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. От миналата седмица Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) е предприел мерки за увеличаване на мониторинга на атмосферните отлагания. На отделите „Радиационен контрол“ на регионалните здравни инспекции във Варна, Русе, Бургас, Пловдив и Враца е разпоредено да се пристъпи към ежеседмично измерване на посочения параметър, а при възможност да се пробонабира и анализира атмосферен въздух, предаде БТА.

Най-четени