Connect with us

Нюзрум

Министър Радев изригна: Комплексът „Марица Изток“ не е само за това

Published

on

„Маришкият комплекс „Марица Изток“ е сложен, именно защото е комплекс, а не само въгледобив, не е само производство на електроенергия от въглища. Не е само енергетика, но и дейности, свързани с обслужване на сектора тук, което формира огромната заетост тук“, каза енергийният министър Румен Радев по време на втората дискусия на тема „Бъдеще за енергийния комплекс „Марица изток“ – перспективи и предизвикателства“. Той изрази надежда, че националните планове за всички държави членки ще бъдат продължени, може би с година-две в рамките на следващия програмен период, предаде БТА. Но към момента ние сме с тези срокове, обясни пред присъстващите министърът.

По думите му в средата на 2023 година сме и все още се лутаме по всички възможни проблеми, не само по формалните рамки на финансовите инструменти, най-краткосрочният от които е Планът за възстановяване и устойчивост.

Той посочи и интегрирания план за климат и енергетика, който трябва да даде голямата и дългосрочна цел къде и какво искаме да направим, за да се движим от сегашното състояние до това, до което искаме да стигне през 2050-2060 година например. В хода на тези сценарии и мерки са по-средносрочни мерки, които обхващат идеята за териториалните планове. В тях основната философия е концепцията за справедлив преход. Под справедлив преди всичко се има предвид за заетите в сектора, а не за обслужващите сектора, допълни той.

Преди срещата сдружение „За Марица Изток“ организира протест пред сградата на Община Стара Загора с искане за запазване на минно-енергийния комплекс. „Това е първият ни символичен протест в подкрепа на комплекса „Марица изток“, в подкрепа на нашите работни места и в подкрепа на работните места на старозагорци и на целия регион“, заяви Деян Дяков, председател на сдружението с нестопанска цел „За Марица изток“ и председател на Конфедерацията на независимите синдикати в България в Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Марица изток 2“.

Най-четени