Connect with us

Парламент

Правосъдният министър пребледня! ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ го призоваха да..

Published

on

ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ призоваха министъра на правосъдието Атанас Славов да номинира кандидат за главен прокурор. Това се случи по време на изслушване на министъра в пленарната зала относно предприемане на действия като председателстващ на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), свързани с избора на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

„В една процедура за избор на нов главен прокурор от действащия ВСС, която страда от липса на достатъчно легитимност, министърът на правосъдието няма намерение да прави предложение и да легитимира процедурата по този начин. Още повече – при заявени намерения, надявам се, сериозни, за конституционна реформа и по отношение на фигурата на главния прокурор“, отговори министър Атанас Славов. Вчера той заяви пред медиите, че би номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в Конституцията и ако Конституцията изрично го овласти с тази компетентност.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС се обърна към него като каза, че той може да се възползва от възможността, дадена му от закона и да вземе избора на нов главен прокурор в свои ръце. „Очакваме такова действие от Вас и всяка заявка, че това е пряка намеса на политиците в независимата съдебна власт ще разчетем, като нежелание да се поеме отговорност, нежелание, свързано с неосъзнаването на фактите, че когато си в опозиция говориш едно, а когато си в управлението не можеш да направиш друго“.

В изказване народният представител Петър Петров от „Възраждане“ заяви, че разговорите за конституционна реформа се водят „само единствено между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, в стаята на ДПС, на заместник-председателя на парламента Филиз Хюсменова“. Той добави ,че „Възраждане“ не са били поканени и няма представа какви са тези, споменати от министъра, идеи за конституционна реформа“.

„Ще призова министъра да номинира кандидатура за главен прокурор, считам, че трябва да се възползва от това свое конституционно право. Сигурен съм, че тази кандидатура, която ще издигне министърът, би се ползвала с наистина широка подкрепа, тъй като кандидатурата, която би издигнал, вече е провеждала съдебна реформа – веднъж през 2015 г. като вицепремиер на ГЕРБ и веднъж преди месец и половина, когато гласува механизъм за разследване на главния прокурор, всъщност, за разследване на самия себе си“, каза Петров.

Моля да няма спекулации, че ще предлагам конкретни лица за главен прокурор, още по-малко – лидер на политическа партия, отговори министър Атанас Славов. Според Славов дебатът за конституционна реформа трябва да се води в Народното събрание с всички политически сили. „Всички трябва да участват, тук не е въпрос на симпатия или антипатия, а въпрос на държавническа отговорност, когато се променя обществения договор на нацията“, каза той.

Най-четени