Connect with us

Парламент

Идея: Парични санкции за депутатите-хулигани

Published

on

Депутати, предизвикали бой или сблъсъци в парламента може да останат без т.нар. „безотчетни пари“, които им се полагат според правилника на Народното събрание. Идеята е сред мерките, заложени в плана на ПП-ДБ за стягане на дисциплината в парламента. Народните представители получават месечни начисления, които стигат до 2/3 от заплатата им и би трябвало да отиват за представителни разходи или сътрудници. ПП-ДБ смятат, че финансова санкция за определен период може да предотврати тежко хулиганско поведение. 

Идеята за наказанията бе лансирана от парламентарната трибуна от Мирослав Иванов от ПП-ДБ миналата седмица. Повод за санкциите бе поведението на „Възраждане“, които на два пъти блокираха изказвания на Явор Божанков и се заканиха да правят същото и при опит Манол Пейков да излезе на парламентарната трибуна. Изявите на Божанков бяха съпътствани със сблъсъци, грозни сцени, депутати буквално се плюха, а първото спречкване завърши с одраната буза на Пейков и счупените очила на Веселин Вешев от „Възраждане“.

Иванов обяви, че искат изменения в правилника за организация, които завишават санкциите за поведение, което е недопустимо по вече приетите правила. Идеята му бе да има мерки, които „ограничават откритата простащина, физическата и вербална агресия, които ежедневно са на тази трибуна“. Иванов призова председателя на НС Росен Желязков и заместниците му за по-стриктно спазване на правилата, за да не позволяват тази трибуна да се използва „по евтин и недостоен начин, който руши демокрацията“.

„Тази рамка на поведение, която сме наложили на себе си, е спазване на личното ни поведение в зала и не би трябвало да разчитаме на санкции. Ако единствено страхът от санкции ни възпира, не трябва да се считаме за народни представители, а като индивидуалности, които са тук заради собствените си заслуги. А ние представляваме народа. А сякаш 100% говорим от собственото си име със собствените си пристрастия“, контрира го обаче Желязков. Още миналата седмица той подсказа, че не е привърженик на новите наказания и изрази съмнение, че санкции ще „променят метафоричния език, алегориите, басните, желанието да се уязви опонентът“. 

И макар че миналата седмица Божанков излезе безпрепятствено от трибуната, а днес и Пейков не бе възпиран да се изказва, ПП-ДБ не са се отказали от затягането на контрола над „Възраждане“. Намеренията им бяха подкладени и от острия дебат, разразил се в сряда по повод създаването на комисия за имунитетите на четирима народни представители, сред които двамата бивши премиери Бойко Борисов и Кирил Петков. Тогава депутатите отново включиха размяната на остри епитети и обиди, а Желязков им напомни, че на председателския съвет вече са говорили за поведението в зала и призова за повече уважение. И макар отново да имаше повод за наказания той наложи само две забележки – на Стоян Таслаков от „Възраждане“ и на Тошко Йорданов от ИТН. 

В проекта на ПП-ДБ тежките наказания са предвидени основно при рецидив. Идеята е при няколко хулигански изяви председателят на парламента да гони депутат от залата не само до 3 заседания, а за повече. Отстраняването е предвидено за създаване на безредици и физически сблъсъци.

Измененията вече са представени на ГЕРБ-СДС и шефа на парламента Росен Желязков, но още не са финализирани, пише „24 часа“.

Най-четени