Connect with us

Гербери

Владислав Горанов заговори за бюджета! Ето от какво ще се лишим

Published

on

Технически бихме успели да свием дефицита, но това крие рискове да се лишим от инвестиции в образованието и инфраструктурата, коментира пред БНТ бившият финансов министър Владислав Горанов.

Той посочи, че част от рисковете за постигането на 3% дефицит са свързани с желанието да се свият инвестициите.

„Половината от капиталовите разходи не могат да се свият, защото са свързани с еврофондовете. Другата половина е свързана с разходите за армията. Има неразплатени разходи с пътните фирми. Тук се изчерпват големите пера, свързани с инвестиции“, уточни финансистът.

По думите му е рано да се каже каква ще е финансовата политика на правителството Денков-Габриел.

„Има заявки, че няма да се вдигат данъците. Декларира се, че еврозоната е приоритет и трябва да се целим в 3% дефицит. Надявам се да се постигне разумен финансов баланс. Да свалиш дефицита от 6.5 на 3 процента е свързано с голямо орязване на разходите“, изтъкна Горанов. Според него политиката, довела до 12 млрд. дефицит е неприемлива и недопустима. Затова сега било много сложно и трудно да се върне сметката в нормалните граници.

По отношение на рокадите в приходните агенции, Горанов смята, че Асен Василев като финансов министър има право да избере екипа си. Въпреки това оставали известни съмнения към някои назначения.

Относно евентуалното завръщане на Васил Божков като защитен свидетел, Горанов посочи, че не се притеснява. 

„Да се връща г-н Божков и да има процес, или да бъде разпитан дистанционно с позволението на ОАЕ“, обяви Горанов.

„Всичко по делото с липсващите милиони от хазарт в хазната е казано. Добре е този процес да се задвижи и приключи“, отбеляза финансистът. Той бе категоричен, че включването му в последния списък „Магнитски“ е административна санкция.

„Не съм горд от факта, че съм включен. Смятам, че американските служби са били подведени с грешна информация. Не мисля, че санкционирането ми е заплаха към Бойко Борисов“, подчерта Горанов.

Най-четени