Connect with us

Нюзрум

ДПС показа проекта си за Конституция, решиха ще има ли главен прокурор

Published

on

Фигурата на главния прокурор да остане, но със значително орязани правомощия. Това предвижда проектът за промени в Конституцията на ДПС. Той бе публикуван на сайта на партията.

Тези промени са представени още пред февруари от Мустафа Карадайъ в Брюксел, поличили са одобрение и от еврокомисаря по правосъдие Вера Юурова, уточниха от движението.

Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два съвета – съдийски и прокурорски, предлага ДПС. Всеки от тези съвети ще има по 13 члена като парламентарната квота ще се избира с мнозинство от 2/3.

Движението предлага сегашните членове по право във ВСС – главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието, да не участват в новите два съвета.

В проекта си ДПС предлага да се премахне правомощието на главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, което предвижда осъществяването на надзора за законност. Това означава, че занапред главният прокурор няма да може да се произнася върху конкретни прокурорски актове и най-важното – слага се край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции.

Отмяната на това правомощие премахва и възможността обвинител №1 да се произнася по прекратени преди години дела, ако актът на прекратяване не е бил обжалван пред съда.

Остава второто правомощие на главния прокурор по чл. 126, ал. 2. То предвижда да се осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, като целта е еднаквото прилагане на закона.

Проектът за конституционни промени на ДПС предвижда още уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба.

ДПС предлага премахване на изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати, за да не се нарушава Конституцията. Вижте проекта на ДПС тук 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени