Connect with us

Импийчмънт

Вицето на Радев изригна: Правителство ще има! Нямам търпение, само Денков ме тревожи

Published

on

„Очаквам да има правителство и с голямо нетърпение чакам НС да гласува този кабинет, за да влезе той в своите функции и да започне работа. Сутринта чух една реплика, която ме разтревожи като гражданин за бъдещето на този кабинет. Бъдещият премиер акад. Денков каза, че влиза в това управление без да има никакво доверие на своите коалиционни партньори от политическа партия ГЕРБ, и че има доверие само на г-жа Мария Габриел. Това не е добро начало, но да се надяваме, че въпреки това ще имаме стабилен и успешен кабинет. Все още нищо не е официално и аз не познавам лично голяма част от хората, които ще стават министри, но въпреки това не искам да влизам в този тон на отрицание преди да сме разбрали за какво става дума“, това каза днес пред журналисти в Казанлък вицепрезидентът Илияна Йотова, запитана дали очаква страната да има правителство.

Тя участва в откриването на 18-тата поред световна среща на българските медии, която започна в града на розите. В нея участват представители на 33 държави, сред които и представители на 26 медии от 15 държави извън България. Темата на срещата тази година е „Медии и свобода“. Затова говори в приветствието си Илияна Йотова, която припомни, че днес, в деня на Ботев, когато завият сирените, всички българи ще мислят за едно и също нещо и могат да си кажат: „Ние сме свободни хора, които правят свободен народ, а той – свободна държава.“ Йотова пожела на журналистите, когато сутрин се погледнат в огледалото не само да гледат дали са умни и красиви, но и всеки да се запита дали е почтен човек. 

Тя поздрави БТА и БНР за това че са дали думата на българите зад граница и по този начин са ги подкрепили и овластили, защото гласът им трябва да бъде чут. 

В приветствието си към гостите министърът на външните работи Иван Кондов припомни, че за първи път страната ни е имала програма за подпомагане на българската общност зад граница през миналата и тази година. По думите му за сега не се предвижда нейно второ издание, но той е оптимист, че това може да стане по-нататък. 

Директорът на БТА Кирил Вълчев припомни, че свободата е възможност за избор и разговорът за този избор трябва да продължи. 

С емоционално слово към гостите се обърна и поетът Найден Вълчев, който е почти на 96 години. Авторът на стиховете от песента „Една българска роза“ си припомни как преди 60 години розовата долина го е зарадвала дотолкова, че да напише няколко думички, които композитори и певци след това превърнаха в крилата песен. През 2000 година тя стана песен на столетието, припомни Найден Вълчев. Той изрично подчерта, че няма роднински връзки нито с директора на БТА Кирил Вълчев, нито с композитора на песента Димитър Вълчев. 

Срещата на медиите се провежда в Казанлък, където започна и 120-тият Празник на розата. Това стана повод Кирил Вълчев да каже, че досега не е бил само в 8 държави по света, но смята, че най-хубавото място в него е там, където има празник. затова и сега най-хубавото място на света е Казанлък, обобщи директорът на БТА.

Най-четени