Connect with us

Импийчмънт

Вицето се разлюти: Леят злоба към всичко българско, а ЕК оглушително мълчи

Published

on

Днес езикът на омразата спрямо България в РСМ вече е европейски въпрос, каза още вицепрезидентът в словото си по повод 100-годишнината от създаването на Македонския научен институт

Няма как да не отбележа днес за агресията, на която се нагледахме и наслушахме в Република Северна Македония. Лее се злоба и ненавист към всичко българско. По пътищата се случва да летят камъни към колите с български номера. Български граждани не са приети навсякъде на работа – уволняват ги само защото са българи. Лишават ги от равни права и са предпочитан обект на насилие на футболни мачове и във всекидневието. Арестуват български книги – представяте ли си, в 21-и век. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в тържественото си слово в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ по повод 100-годишнината от основаването на Македонския научен институт. 

От началото на 2023 г. Република Северна Македония нито един знак, че възнамерява да спре езика на омразата към България, каза още тя. И обясни, че натрупването на толкова факти няма как да се обясни само като случайни криминални прояви. „Това е насилие, избило на повърхността на усърдно подхлажданата омраза“, каза още Йотова, като уточни, че днес езикът на омразата спрямо България в РСМ вече е европейски въпрос.

Тя заяви още, че е имала надежда на събитието да присъстват и представителите на изпълнителната власт и парламента. „Защото не само патриотизмът, но и научната подготовка, тезите, историята, анализите, идеите, вижданията днес биха били много полезни в изключително деликатните отношения, които имаме с нашите съседи. Това личи и от последните забележки и препоръки на ЕК по отношение на присъединяването на РСМ към европейското семейство. Прави ми впечатление, че днес ЕК оглушително мълчи за това кога и как ще бъде приета РСМ в европейското семейство“, каза още Йотова и даде за пример напредъка на държави, които първоначално били далеч по-назад в преговорния процес, а сега с бързи крачки изпреварвали югозападната ни съседка – като например Украйна, Молдова и дори Грузия.

Вицепрезидентът заяви, че политическата поляризация, безсмислените вражди и омразата пречат на работата на парламента в Скопие. 

„И това го виждаме особено през последните месеци. Това няма как да не помрачи европейското бъдеще на нашата съседка, което всъщност всички ние искаме. Няма как Северна Македония да се приплъзне в пакет с Албания в преговорите за присъединяване на ЕС, след като не изпълнява препоръките на Съвета и след като има няколко европейски решения по този въпрос, и след като България постави своите условия и беше подкрепена от европейските си партньори“, обясни тя.

Според нея колкото задкулисни или предкулисни действия да се извършват, не може да се започне със същинските преговори с РСМ, преди да се изпълнят условията и да бъдат записани правата на българите в македонската конституция.

„Точно вие, уважаеми колеги от Македонският научен институт, през цялото това време и всичките тези години много зорко следяхте тези процеси. Правихте анализи, от които се възползвахме, давахте своите идеи и препоръки, за съжаление, невинаги чути. Но в моментите, в които те бяха чути, винаги се взимаха и грешни решения. България се отнася с разбиране и толерантност при партньорство към всички държави, изразили своето желание да станат част от ЕС, включително към РСМ“, каза още в слово си Йотова. И даде пример с подписването на Договора за добросъседство и конкретни стъпки, за да помогне на съседите си.

Тя допълни, че едновременно с това, отношението на определени политически кръгове в РСМ продължава да бъде изключително враждебно към България и българите. И припомни как през 2019 г. президентът Румен Радев внесъл в диалога с РСМ тезата да се заложи на задължителната промяна в Конституция и признаването на правата на българите там.

„Текстът за промяната е готов, внесен за разглеждане, но няма нито политическа, нито обществена воля той да премине както през комисиите, така и през пленарна зала. Аз лично съм песимист, че това може да стане до края на тази календарна година. За България като европейска държава в 21 в. е неприемливо да се търпят уж епизодични, а всъщност системни криминални актове на насилие към българите в Македония“, предупреди вицепрезидентът Йотова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени