Connect with us

Импийчмънт

Президентът заминава, обеща на Деси Радева да я вземе и нея

Published

on

Президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Република Южна Африка. Той ще замине с делегацията си на 12 и 13 май.   

Участие ще вземат заместник министър-председателят по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, министърът на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова и на иновациите и растежа Стефан Савов. В делегацията са включени и представители на браншови организации, на компании в областта на информационните технологии и иновациите, финтех индустрията, машиностроенето, енергетиката, фармацевтичната и отбранителната промишленост, селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия.

На 12 май българският държавен глава ще се срещне със своя южноафрикански колега Сирил Рамапоза в неговата официална резиденция в Претория. Двамата президенти ще проведат разговор на „четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави. Задълбочаването на политическия диалог и развитието на двустранните отношения в сфери от взаимен интерес ще бъдат във фокуса на разговорите.  

В рамките на посещението на българския държавен глава в Претория ще се състои бизнес форум, в който ще участват представители на 31 български компании и браншови организации и техни колеги от РЮА. Очаква се по време на събитието да бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата и Южноафриканската търговско-промишлена палата.

В Парка на свободата в южноафриканската столица президентът Радев ще отдаде почит към загиналите в борбата за свобода в РЮА и ще поднесе венец. По-късно държавният глава ще открие изложба в Музея на свободата „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация“.

На 13 май в Мидранд по покана на Сдружението на българите в РЮА, президентът Румен Радев ще присъства на освещаването на първия български православен храм в РЮА „Св. Иван Рилски“. Храмът ще бъде осветен от Старозагорския митрополит Киприан. По-късно държавният глава ще посети българското неделно училище и ще се срещне с наши сънародници в РЮА.  

По време на посещението си в Република Южна Африка държавният глава Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени