Connect with us

Нюзрум

Служебен министър изригна с решаващи действия за страната! Побърза да си каже всичко в НС

Published

on

България ще излезе от Международната инвестиционна банка на 15 август тази година, а от Международната банка за икономическо сътрудничество – на 17 август.

Това каза във времето за парламентарен контрол служебният министър на финансите Росица Велкова. Тя отговори на въпрос на народния представител Ивайло Шотев относно участието на България в двете финансови институции.

Всяка страна може да прекрати членството си в тях с 6-месечно уведомление. Министерството на външните работи вече е изпратило уведомление до двете банки, че прекратява членството си в тях. Преговорите за уреждане на взаимните задължения между България и банките ще бъдат водени така, че да бъдат защитени интересите на държавата, каза Велкова пред депутатите.

Българските представители в двете банки са оттеглени. Когато има заседание на управителните органи на двете банки, с решение на Министерски съвет се определя позицията на страната, каза Велкова.

България излиза от участието си в тях след решение на парламента. То е взето в съответствие с позицията на Европейския съюз за общи действия след войната, която Русия започна в Украйна.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени