Connect with us

Импийчмънт

Президентът зачеркна енергийната криза! Заговори за газ от Азербайджан

Published

on

Явно сме достигнали до етап, в който можем много по-свободно да говорим за нашето бъдеще – за нашето зелено бъдеще. Само в месеци назад беше много трудно да говорим за бъдещето, защото се борихме за всеки ден от настоящето. Българската енергетика в началото на август миналата година изглеждаше така: без доставки за газ, без договори, без организирани търгове, без слотове, без интерконектор, без диверсификация на ядреното гориво. Това каза президентът Румен Радев на конференцията „Енергия за зелено бъдеще“.

„Борбата беше не само България, но и много европейски държави, бяха в тежка енергийна криза. Само 7 месеца по-късно, днес можем да направим разликата – къде остана енергийната криза. Имаме дългосрочни договори за втечнен газ, имаме работещ интерконектор с Гърция за газ от Азербайджан на цени, договорени преди деселетие. Имаме споразумение с Гърция за достъп до терминалите за втечнен газ“, заяви Румен Радев.

„Проблемите в енергетиката са решени със стратегически ходове напред“, посочи Радев и изтъкна, че това база за надграждане за зелено бъдеще.

По думите му преди години се е говорило от сутрин до вечер за България като „газов хъб“, но единствено с руски газ и нищо повече. Според държавния глава сега страната ни прилича много повече на истински газов хъб.

„През България минава не само руски газ, но през България постъпва газ от Азербайджан, втечнен газ от седем терминали“, посочи Радев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени