Connect with us

Нюзрум

Експерт взриви bTV: Ще проработи ли планът на Асен Василев

Published

on

„Щеше да бъде оптимално, ако депутатите вчера бяха избрали председател на 49-ия парламент. Не се случи, но това е и нормално, парламентарните групи са много различни и за да се стигне до диалог и да се намерят пресечни точки между тях, явно е необходимо повече време. Предложението за председател на парламента на ротационен принцип е абсолютно ново и невиждано в нашия парламентаризъм. То повдига три групи въпроси – конституционни, организационни и политически“.

Това коментира пред bTV Симона Велева, доктор по конституционно право и член на СЕМ по повод на предложението на ПП-ДБ, което Асен Василев изрази вчера в парламента.

„Много зависи как ще бъде оформено това предложение. Европейският парламент има един председател с мандат от 2,5 години от общо петте години. Ако кажем „председатели“, то има голяма вероятност да противоречи на основния закон. Ако се приеме джентълменска дума, че едно лице ще изпълнява ролята на председател, а след това доброволно ще слезе и ще се качи друг, е друга ситуация“, посочи тя.

„Организационните въпроси са много сериозни. Председателят на НС е лице със статут на национална сигурност. На ежеседмична база получава много чувствителна информация. Той ръководи цялата администрация и обявява обществени поръчки“, коментира Симона Велева.

„Предложението може да работи, без да противоречи на Конституцията, според това как е оформено. Целесъобразно е да има един председател“, каза още тя.

„Ние все още сме в първото заседание на парламента. Народното събрание следва да си избере председател, ако такъв не бъде избран, то не може да действа, не може да приеме правилник и не може да се вземе решение, че действа предишния правилник“, посочи тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени