Connect with us

Нюзрум

Социолог обяви заформяща се интрига! Ето коя партия се очаква да продължи с изненадите

Published

on

Въпреки че все още няма окончателни резултати от изборите, първото и второто място няма да се разместят, прогнозира в „Денят започва“ Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“. Все още не е сигурно дали „Има такъв народ“ влиза в Народното събрание.

„Колкото и да не са окончателни данните, няма да има разместване по отношение на първото и второто място. Може да има скъсяване на дистанцията, но не и обръщане. По подобен начин стоят нещата и при „Възраждане“ – ДПС. Колебания може да има при „Има такъв народ“, тъй като виждате – 4,2% – това са по-малки стойности“, заяви Боряна Димитрова.

Според Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“ създалата се ситуация е най-сложна за „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Той посочи, че ако „Има такъв народ“ прекрачи 4-процентовата бариера, шансовете за кабинет са увеличават, защото партийните играчи стават повече.

„ГЕРБ-СДС не биха имали толкова против някаква колаборация с ПП-ДБ. Не така седят нещата с избирателите на ПП-ДБ. Там лидерите ще бъдат подложени на двойно натоварване – от необходимостите на ситуацията и това, което техните избиратели им казват. Доста ще е сложно за „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“, още повече, че те имат реален шанс да спечелят София на местните избори и не трябва да губят избиратели дотогава“, каза Симеонов.

Advertisement

Първан Симеонов и Боряна Димитрова бяха единодушни, че ако се състави кабинет, той ще е с експертна или програмна формула.
От „Алфа Рисърч“ регистрират, че избирателите на ПП-ДБ са по-склонни за колаборация с ГЕРБ-СДС в сравнение с миналата година.

„При избирателите на ГЕРБ – малко над 60% биха приели коалиция с ПП-ДБ, 22% не биха. 49% към 37% от избирателите на ПП-ДБ биха приели. И там има леко обръщане – да, 37% е достатъчно сериозно ядро, но в никакъв случай не е тази радикализация, която наблюдавахме отпреди година. И избирателите на БСП, и на ДПС са склонни да приемат коалиция. Само на „Възраждане“ – не. Тук има роля и умората, и раздразнението на хората“, посочи тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени