Connect with us

Импийчмънт

Президентът с революционна идея, поиска да..

Published

on

Да се помисли за въвеждане на един учебник по предмет – за това призова днес държавният глава Румен Радев на кръгла маса в София. Особено за литература, история и география, предава БЛИЦ.

Целта е да се издигне родолюбието и националното съзнание на учениците, след като написването на учебниците стане и държавна политика.

По думите му, трябва да бъде подложен на дебат въпросът дали да се учи по един или няколко учебници. „Дали едно типизирано съдържание или всякакви безразборни съдържания“, уточни той.

В момента според Закона за училищното образование учителите избират от неограничен брой учебници по предмет. За да се направи промяната, е необходима и промяна в Закона. Президентът призова да започне дебат по проблема за учебниците и да се вземат мерки за постигането на целта.

Advertisement

„Тук трябва да се подложи на дебат едни важен въпрос. Дали само един учебник или най-различни, дали едно типизирано съдържание или всякакви безразборни съдържания под претекст, ние сме за истината, ние сме за обикновения дебат, в който да се роди истината. От коя възраст нататък може да се води дебат, според вас. Вие сте специалисти, вие кажете. Но голямата цел, можем ли да постигнем единение на нацията, от която имаме толкова огромна нужда, ако няма какво да обединява нашите деца от най-ранна детска възраст“, каза Радев.

Образованието е водещ елемент от нещо много по-важно и всеобхватно – духовното развитие на младите хора. Преди да бъдат добри инженери, IT специалисти, лекари, следователи, успешни граждани на света – трябва да бъдат достойни и пълноценни граждани на България, посочи държавният глава.

„Ще могат ли нашите млади хора в бъдеще да устояват на изкушенията и натиск в едно силно агресивно глобално пространство да устояват своята българска национална идентичност, ако не направим така, че българските автори да не отпадат и да бъдат подобаващо изучавани в учебниците по български език и литература“, добави Радев.

Държавният глава отбеляза, че трябва да бъде анализирано съотношението количество – качество и разположението на съдържанието в отделните класове, програми и дисциплини.

„Дали младите хора ще могат да устояват на предизвикателствата на бъдещето, ако в учебниците по история нашата история се пренаписва или се подлага на насилствена забрана“, каза още той и добави, че е важно да бъде отговорено на тези въпроси.

Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени