Connect with us

Нюзрум

Големи търговски вериги у нас, изнудват производителите

Published

on

„Големите търговски вериги изнудват българските производители с допълнителни търговски отстъпки върху изкупната цена“, заяви пред БНР Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите.

„5% за търговски разходи и логистика е цената, на която родното производство стига до щанда“, посочи тя.

„Първо, за да влезем в супермаркетната верига, естествено подписваме и договори за конфиденциалност. В същото време ти си задължен и даваш отстъпки, допълнително имаш отстъпки за промоционални периоди, имаме задължително 5% за логистика. Пет процента плащаме допълнително на супермаркетната верига за логистика, когато се доставя стоката на централния склад. Като отидеш в централния склад, за да отиде стоката, примерно, до 20 магазина в града, ти трябва да платиш 5% допълнително върху цената, за да могат да извършат тази услуга“, обясни Милтенова.

„Не само в хипермаркетите, но и при малките търговци цените на производител и цените на дребно са в пъти по-високи“, посочи още тя и прогнозира, че българското производство ще излезе на пазара на по-ниски цени.

Advertisement

„Българското производство вероятно няма да бъде на 7-8 лева, но истината е, че когато стигне до търговците или мине през няколко ръце по веригата, докато стигне до крайния потребител, цената на стоката се увеличава значително“, допълни тя.

Continue Reading
Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени