Connect with us

Импийчмънт

Кокорчо се озъби на Румен Радев, нарече го властолюбец и му нареди да не се крие повече

Published

on

„Президентът да не крие политическия си провал в Европа зад технически критерии“, така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев коментира думите на президента Румен Радев по повод влизането на България в еврозоната.

Коментарът му бе разпространен от пресцентъра на ПП, след като по-рано днес държавният глава обясни, че отлагането на влизането на България в еврозоната е заради провали на предишни управления. В изявлението си Радев обвини, че някои искат да влязат в еврозоната както влязоха в политиката – през задния вход.

България може да влезе в еврозоната през централния вход още на 1 януари 2024 г. с вече изпълнени 4 от 5 технически критерия. „Продължаваме промяната“ смятаме, че е напълно възможно да спазим срока, защото основният технически критерий, който не изпълняваме в момента, е свързан с инфлацията в Европа, предизвикана от войната. Припомняме, че Хърватия беше допусната в еврозоната в неизпълнение на два критерия – инфлацията и съотношението на външен дълг към БВП, се казва още в изявлението на Василев.

Ако служебното правителство имаше воля, можеше да поиска нов конвергентен доклад. В него инфлацията ще бъде замерена от април 2022 г. до април 2023 г. Така страната ни може да изпълни този технически критерий, тъй като ще се вземе предвид понижението на инфлацията през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г.

Advertisement

Относно втория неизпълнен от България критерий за 4 неприети закона, конвергентният доклад трябва да излезе в средата на юни. Дотогава при работещ парламент, тези закони могат да бъдат приети.

„За разлика от властолюбците, които правят всичко възможно да управляват служебно, ние направихме партия и се явихме на избори, за да спечелим доверието на хората.“, допълни Асен Василев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени