Connect with us

Гербери

Бойко за аферата „Nexo“: Това е скандал, а не къщата в Барселона! Ако имам такава, отивайте и се нанасяйте

Published

on

„Винаги съм бил обективен човек. Не мога да не отчета, че последния месец се действа правилно. Вежди Рашидов се срещна с Ердоган, президентът Радев също и темата за миграцията бе поставена. Не мога и да не кажа, че Бойко Рашков бе излъчен от Радев и тази вина трябва да се поеме“, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с кмета на Ямбол относно миграционния натиск по границата. 

„В случая съм оптимист. Преди две години имахме 0 миграционен натиск. Дължеше се на професионализма на българските граничари, личната ангажираност на президента Ердоган и на Урсула фон дер Лайен. Трябва да се справим с този проблем“, каза още той.

„Тази седмица парламентът прие 5 закона и две решения. От тези 7 законодателни акта, 5 са внесени от ГЕРБ. Тези решения са много важни. Ние задължихме Министерски съвет да измени Плана за възстановяване и устойчивост и да гарантира бъдещето на ТЕЦ-овете в този район“, това обяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев. 

„Законопроектът за горивата. Преди 3-4 месеца горивата по бензиностанциите бяха 3,50 лв., сега са 2,50 лв. Приехме закон за изземване на свръхпечалбите на „Лукойл“, с което ние ще вземем 70% от разликата, която им дава дерогацията. 70% от тази разлика ще влизат в държавен фонд и ще бъдат връщани на хората. Това са 2 млрд., разделени на 2 млн. шофьора. Всеки шофьор ще получи ваучер от 1000 лв.“, каза още Добрев.

Advertisement

„Приехме закон, по който можем да назначим основен управител на рафинерията „Лукойл“, ако руснаците решат да ни саботират. Този закон е, за да не може никой да ни извива ръцете и да ни изнудва“, обясни бившият министър на енергетиката. 

„От както „Промяната“ я няма, бензинът падна с 90 ст. Отивате на бензиностанцията и го проверявате. Нито войната е свършила, нито отношенията в света са се подобрили. Обещахме. Не е лев, но са 90 ст.“, каза Борисов. 

„Ние не харесваме никоя партия. Затова сме изградили ГЕРБ. Припознали сме историята на СДС и затова сме заедно. Срещу всяка една партия имаме критики, но това е демокрацията. Считам, че ако мандатът се даде на ДБ, все още има шанс. Не ни остава нищо друго освен да изчакаме“, каза бившият премиер. 

„Ние няма как да подкрепим БСП, но уважаваме доста от политиките, които те водят“, поясни той.

Той обаче призна, че анализирайки последните изказвания на Илияна Йотова, че мандата трябва да се даде на формация, която да продължи политиката на служебното правителство, най-вероятно няма ДБ да има главна роля.

Advertisement

„Може би БСП, защото в служебното правителство в предишното беше Янаки Стоилов, сега е Зарков, Лечева, Явор Гечев, това са все висши кадри на БСП“, обясни той.

„Стефан Янев пък е бил два пъти служебен премиер. За да сложиш някого за премиер, трябва да ти е близък и да имате еднакво мислене, а и ти е бил секретар толкова дълго време“, каза Борисов.

„Някой трябва да поеме вина за „Нексо“, а те се опитват да се разграничат. Обвиняват мен за Барселона. Някой да иде да каже, че това е моята къща и ще се настаня веднага“, коментира лидерът на ГЕРБ. 

„Опорката за „Нексо“ е „Кал и каскети“. Не казвам дали са виновни или не. Има органи, които ще преценят. Ще прочета само факти. Ню Йорк съди „Нексо“ по обвинения за измама и 7 други щата предприемат действия срещу компанията. Щатската прокуратура иска от криптобанката да върне на инвеститорите парите, които е взела. Англичаните също ги разследват. На много места извън България се работи. Намесени са и израелските служби“, каза още той за разследването срещу криптобанката „Нексо“. 

„Нашето желание за третия мандат беше ДБ. „Български възход“ също е участвал във всичките ни гласувания. Ще изчакаме да видим президентът на кого ще даде мандата и ще участваме в разговори с всички. Или трябва да има правителство или трябва да се мисли за промяна на системата“, каза Борисов. 

Advertisement

„Втората партия подходи крайно несериозно към мандата. Може би с техните връзки в МВР са знаели, че вървят подобни разследвания“, заяви бившият премиер. 

„Около 1 млрд. лв. сме изхарчили за избори. Нови избори са още около 80-100 млн. лева. Представете си тези пари да влязат в град като Ямбол. Какво ще се случи с този град. Много от нашите симпатизанти бучаха срещу Томислав Дончев, но той постъпи правилно. Не ни вкара в това международно разследване, а и не трябва, защото ние нищо не знаем“, допълни той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени