Connect with us

Нюзрум

Държавата се тресе, ДАНС разследва военен съюз за престъпление против републиката

Published

on

Прокуратурата и ДАНС проверяват военен съюз за престъпление против републиката. Сигналът е получен в прокуратурата в понеделник. В него се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ е противодържавна, съобщиха от  обвинението.

Случаят вече е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура.

Във вторник наблюдаващият прокурор с постановление е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще направи преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

За резултатите обществеността ще бъде информирана, посочват от прокуратурата.

В официалния си сайт съюзът се определя като българска патриотична организация, която събира военни, офицери, сержанти, матроси, мичмани и служители на МВР. Сред целите, които си поставя Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“, е защитата на интересите и правата на военнослужещите от българската армия, служителите в МВР.

Друга цел на съюза гласи „Противодействие, преследване, неутрализиране и наказване на всяка форма на държавна измяна, предателство, вредителство, саботаж, диверсии (включително икономически, финансови, военни и организационни такива) от страна на висшето държавно и военно политическо ръководство на страната (президент, министри, партийни лидери и депутати, временно назначени от народа на съответни длъжности).“

Най-четени