Connect with us

Парламент

Спор разтресе БНТ, човек на Румен Радев се гаври с БСП, Киро и ДеБъ : Пак не стигат за правителство

Published

on

„Има умора в избирателя – миналата година имахме три парламентарни избора, сега отново сме на извънредни избори и това ще бъде фактор. Но не очаквам предизборна кампания коренно различна от видяното до момента“, каза в БНТ политологът доц. Даниел Смилов.

„Може би най-важният въпрос ще бъде за потенциала да се сформира управление след тези избори, защото на България е необходимо редовно правителство, което да е достатъчно стабилно, за да преведе страната през кризисна ситуация“, допълни доц. Даниел Смилов.

Според него вариантите за съставяне на правителство в новия парламент са два.

„Единият вариант е „Продължаваме промяната“ в тандем с „Демократична България“ и други партньори, като принципите на такова управление видяхме в правителството „Петков“, но трябва да има и доста сериозни ревизии. Друг вариант, който може да се реализира, е около ГЕРБ и ДПС – коалиция, която включва по-широк състав – Стефан Янев, подкрепа дори от „Възраждане“, коментира Смилов.

Политологът Слави Василев възрази на тезата, че има два центъра в Народното събрание.

„Българските политици са показали завидна способност да се прегръщат, както беше при правителството на Кирил Петков – две формации, които идеологически са на двата полюса на българския политически спектър през последните 30 години – БСП и „Демократична България“. Така че едва ли двата центъра ще бъдат точно тези, които г-н Смилов отбеляза, защото „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ няма да могат да сформират мнозинство, дори и да прибавим БСП, ако социологията е вярна“, коментира Слави Василев.

Най-четени