Connect with us

Fake Harvard

Кирил Петков плюва пред „Гардиън“: Пенсионираният генерал Радев ще спре оръжието за Украйна

Published

on

Служебен кабинет, назначен от Румен Радев, може бързо да сключи сделка с „Газпром“ и България да се съгласи да плаща в рубли за газ, както и да се държи по-предпазливо в опозицията си срещу войната.

Това казва в интервю за „Гардиан“ премиерът Кирил Петков. Разговорът е воден преди вота на недоверие, с който кабинетът на Кирил Петков бе свален от власт в сряда, уточнява авторът на интервюто Андрю Рот.

„Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ за Полша ще бъде рязко намален. Опасявам се, че силната позиция на ниво Европейската комисия и Европейския съвет ще се превърне в много повече в увъртане, отколкото в силен глас срещу Русия“, казва още Кирил Петков.

Тази промяна в политиката не е сигурна, тъй като повечето от неговата коалиция изразиха подкрепа за предоставяне на оръжие и друга военно-техническа подкрепа за Украйна, допълва авторът в „Гардиън“.

Разминаването по отношение на войната са противопоставили Петков срещу президента Румен Радев, който британския вестник описва като „пенсиониран генерал и командир от военната авиация, който е казвал, че доставките на оръжие за Украйна само ще удължат войната“.

В интервюто Петков казал, че двамата са заели противоположни позиции и за отказа да се приеме искането на „Газпром“ газовите доставки да се плащат в рубли, довел до спирането им в края на април. И Радев бил „много силно против“ доставките на оръжие за Украйна през трети страни. „А ние много силно подкрепяхме това“, допълва премиерът.

Той споделя още в интервюто убеждението си, че руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Радев да залагат на неутралитет, „казвайки, че вярва, че 20% от българите подкрепят Русия във войната и други 60% „не искат да се заема категорична позиция“ за инвазията“.

„И може би президентът просто гледа популистките гледни точки. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не усеща нуждата, която ние изпитваме, да се заеме лидерска позиция по тези въпроси и да бъдем в един глас с членовете на ЕС и да сме силни като съюзник в НАТО, какъвто можем да бъдем“, обяснява Петков.

Най-четени