Connect with us

Гербери

Томислав Дончев към подсмърчащата по Киро Цветанка Ризова: Помахайте му, корабът за него дойде

Published

on

„Вотът на недоверие е закъснял акт и какво по-естествено от една опозиция да критикува и да намира кусурите на управляващите“. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ по Би Ти Ви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Супергероите свършиха това, което можаха, време е да се качат на големия сребрист кораб, местните им помощници да им помахат и да отидат да спасяват други планети“, иронизира той ситуацията.

„Има много причини за този политически ход. Ефектът от „Промяната“ го усеща всеки по джоба, по резервоара, по хладилника. Има стремителен темп на задлъжняване на държавата и ако 2022 г. изглежда предизвикателна от гледна точка на публичните финанси, 2023 г.  изглежда катастрофична“, каза Дончев.

Само в рамките на този бюджет дългът на страната е предвидено да порасне с 10 млрд. лв.,  а ефект от тези похарчени пари няма да има., коментира той.

ГЕРБ има собствено предложение за актуализация, което да помогне на пенсионерите от най-уязвимите групи, без да дебалансира бюджета в такава степен, каза Дончев.

„Увеличението на пенсиите сега е базирано на кредитен ресурс. То се изплаща със средства, които очакваме да получим от Националния план за възстановяване и устойчивост. Но настъпва 2023г.  и правителството, което и да е то, ще трябва да изплати по-големия размер на пенсиите и ще трябва да извади пари от бюджета, за да финансира тези проекти“, коментира Томислав Дончев.

Според него  правителството е пропуснало възможността да помогне на бизнеса за високите цени на тока, за да може бизнесът да не прехвърля високите цени на тока в магазините. На това се дължи и фактът, че инфлация 15.6% е двойно по-висока от европейската.

Говорим за коалиция, която фактически вече няма парламентарна подкрепа и всякакви опити за изкуствено удължаване на живота й са безсмислени и скъпи, каза той. 

Какъв е алгоритъма – малко повече разум във всички политици, да въведем минимален стандарт, където всеки обяснява какво иска. 

Това правителство е ярка илюстрация, че това, че мразиш много някого, не е гаранция, че можеш да свършиш работа, каза Томислав Дончев.

Няма нова коалиция в парламента, тя е по-скоро ситуативна за конкретно политическо действие, отвърна Дончев за събраните подписи за оставка на Никола Минчев. 

„В последно време, вероятно поради критичната ситуация, в която се намира управлението, той е по-агресивен, толелирира управляващите, използвайки процедурни хватки и разваля доброто впечатление“, каза Дончев.

Днес му поискали оставката заради тази игра соткрито или закрито да е заседанието.

Правителстовто щеше да понесе по-малко щети, ако заседанието беше закрито, както беше изначално внесено, а с открито заседание се получил още по-грозен скандал, смята Дончев. 

Определени задкулисни сили оказват влияние върху българската политика, но тази темат не ми е силата, каза още той.

Ще видим, отговори Томислав Дончев дали ще подкрепят Ива Митева за председател.

„Животът на този парламент няма да е особено дълъг, така че не е от  първостепенно  значение“.

Няма връзка между ГЕРБ и ИТН чрез Орлин Алексиев, каза Дончев. „Нямаме връзка с ИТН, а да напомня, че това е политическата сила, която  доскоро най-стръвно ни критикуваше и то използвам възпитан израз, бих могъл да използвам и друг“, коментира той.

За спора между МФ и Гроздан Караджов, Томислав Дончев каза, че историята била забъркана много по-рано с всички обвинения, че всички тези договори били незаконни. Това е абсолютно политически спор без реални прави и технически аргументи.  Размяна на политически атаки вътре в бившата коалиция, който се движи много далеч от реалността, ззавърши Дончев

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени