Connect with us

Парламент

Киро трепери: ИТН, Възраждане и ДПС събраха подписите! Свалят пернишкото пишлеме начело на парамента

Published

on

ИТН иска оставката на Никола Минчев. Това обяви народният представител от партията на Слави Трифонов Станислав Балабанов. Поводът всъщност е казусът с откритото заседание, в което бе изслушана Теодора Генчовска за Република Северна Македония.

 „Обсъждаме да входираме в деловодството на Народното събрание предложение за неговата оставка, защото от едната страна стоят внушенията, лъжите и жълтите стотинки на министър-председателя последните дни, от другата страна стои българският национален интерес“, заяви още Балабанов.  

На въпрос дали обсъждат или ще го направят, той бе категоричен: „Ще го направим. Защо, защото законът и това, че сме българи е над всичко“.   

Според него, ако Генчовска изчете секретните грифове на открито заседание, цялата тежест на закона, ще я накаже.

„Това се прави по инициатива на Никола Минчев само и само да ни вкарат в законови нарушения“, смята Балабанов.   

По думите му тези документи отговарят на въпроса за националното предателство за Северна Македония. Според Балабанов премиерът изолира цяло Министерство на външните работи с цел важни неща за българите да минават през Комисията по външна политика.

„Това е страх. За да разберем, нека да дадем шанс да се запознаем. Този шанс ще се случи. Ако не днес – ще се случи утре. Виждате какъв е циркът в пленарна зала, да спрем цирковете,  да спазваме закона. Да чуем министър Генчовска. Истината ще боли, тя ще е грозна, защото има паметни бележки със секретни грифове, в които е описана комуникацията на премиера с висши дипломати“, каза още Балабанов.

По отношение обвиненията, хвърлени срещу ИТН, че няма да има бюджет за хората, Балабанов увери:

„Да сте спокойни, бюджет за хората ще има. Ще има и пенсии, ще има и антикризисни мерки. На предни актуализации на бюджета ние го гласувахме така, единия ден – двата малки бюджета, другия ден – целия бюджет. Любомир Каримански – заради него въобще има бюджети в държавата през последната година и половина“.

 „Не парламентът и Никола Минчев да са гуменият печат на Асен Василев, не целим това, ние сме законодателният орган“, категоричен бе Станислав Балабанов.

По-късно Мустафа Карадайъ обяви, че депутатите от ДПС са се подписали под искането на ИТН за оставка на председателя на парламента Никола Минчев.

„Това е инициатива на групата на „Има такъв народ“. Обърнаха се към нас. Колегите народни представители от Движението за права и свободи се подписахме под такова предложение. Надявам се, че вече е внесено в деловодството на Народното събрание“, посочи лидерът на ДПС.

По думите му по правилник оставката трябва да бъде обсъдена утре.

„Поводът и основанието не е изслушването на министър Генчовска, а нарушаването на правилника. С дребни хитрувания в тази сложна политическа ситуация не помагаме на никого. В член 44, ал. 4 от правилника на Народното събрание много ясно е записано, че когато има представени документи с гриф „секретно“, няма значение степента на класифициране на информацията, без да обсъждаме заседанията са закрити“, обясни Карадайъ.

По думите му председателят на Народното събрание се запознава с тези документи и ги съобщава на депутатите.

„Той и това не е направил. От горе на всичко, когато от трибуната се каза, че има такива документи, той продължи да се прави, че не разбира това като проблем. Не му е за първи път. Случвало се е много пъти“, изтъкна Карадайъ.

Председателят на ПГ на ДПС даде за пример и друг случай, при който Минчев е нарушил правилника.

„Към него на няколко пъти ние сме се обръщали много отговорно и  сериозно като председател на Народното събрание, като институция в парламентарна република да защитим държавността, демокрацията, върховенството на правото в Република България и Народното събрание да не бъде заложник на едни хора, които нарушават Конституцията на Република България, законите на страната, включително и правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Конкретен пример е г-н Рашков. Колко пъти внесохме питания, въпроси, очаквахме писмени отговори, документи съгласно член 111, съгласно член 138 от правилника. Само мога да ви представя един списък на представяни към г-н Рашков искания, питания. Аз и последния петък казах, че все още не сме получили никакъв документ. А министрите са длъжни да представят документите в НС. Веднъж не се намеси, напротив и там има едно хитруване, което не сме го повдигали на въпрос. Дребни хитрувания не отиват на тази висока длъжност и позиция – председател на Народното събрание“, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

По непотвърдена информация и ПГ на „Възраждане“ също се присъединяват към искането за оставка на Никола Минчев.

Най-четени