Connect with us

Гербери

„Започва обратното броене“: Радомир Чолаков за промените в Конституцията, които цяла България чака

Published

on

Времето са сгъстява, започва обратното броене. Това обяви днес шефът на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков в началото на поредното обществено обсъждане на промените в конституцията в частта за Висшия съдебен съвет. Това е втори дебат, след като преди дни се проведе такъв за прокуратурата и за главния прокурор. Очакванията са основният закон да бъде приет на първо четене на 8 декември, пише „24 часа“. 

Днес свое становище по проекта изпрати и главният прокурор Борислав Сарафов. Според него ограничаването на правомощията на главния прокурор да сезира Конституционния съд крие риск от нарушаване на баланса на властите. Авторите на проекта предлагат той да има такава възможност само по отношение на закон, с който се нарушават правата на гражданите, което на практика го превръща в омбудсман. Главният прокурор е на мнение и, че имуществото на съдебната власт трябва да се повери на орган на съдебната власт, а не на министъра на правосъдието, както се предлага. До 2015-а то беше поверено на министъра, но с конституционните промени тогава беше дадено на съдебната власт. Връщането му обратно при министъра на правосъдието създавало впечатление за непоследователност, е мнението на главния прокурор. Според него не е редно само двама прокурори и един следовател да бъдат избирани във ВСС от професионалната квота. Авторите на проекта предлагат шестима да са в прокурорския съвет от парламентарната квота. Тази идея беше критикувана от много юристи.

Главният прокурор е на мнение, че специалният прокурор не трябва да е в конституцията, а идеята да бъде развита в закон, както е сега.   

  Според него трябва да се запази правото на прокуратурата да атакува пред съда незаконносъобразни актове в защита на обществения интерес. 

Той също така е на мнение, че не бива да се записва в основния закон, че главният прокурор е административен ръководител само на Върховната прокуратура, а трябвало да се даде ясен знак, че единната система на прокуратурата се представлява от главния прокурор. 

Вчера в комисията по конституционни въпроси са получили и две диаметрално противоположни становища за това дали ВСС трябва да се раздели на две. Едното е на Пленума на ВКС, а второто на Висшия адвокатски съвет.

Според ВКС разделянето на кадровия орган на две – съдийски съвет и прокурорски съвет е добра идея. Но според Висшия адвокатски съвет това би било противоконституционно. 

Шефката на ВКС Галина Захарова обяви, че Пленумът на съда предлага да се запише, че съдебната власт е независима и нейния основен носител е съдът.  И тя повтори, че Пленумът на ВКС подкрепя предложението за разделянето на ВСС на два съвета. По общите въпроси за съдебната власт можело да се предвиди възможност за общи заседания на двата съвета. 

Забележките им били по отношение отпадането на указа на президента при назначаването и освобождаването на шефовете на ВКС, ВАС и главния прокурор. Това щяло да наруши баланса между властите. Пленумът смята, че 7-годишните мандати на т.нар. трима големи трябва да се запазят, но не били против и да са по-малки, ако законодателят реши.  В предложението за промени в Конституцията те са 5-годишни, но с право на втори.

Според ВКС в Конституцията трябва да се запише, че за шефове на ВКС и ВАС може да бъдат предлагани само съдии, които са от двата съда.  

Действащи прокурори и следователи да не бъдат избирани в съвета от парламентарната квота, както и хора, които са пряко ангажирани с политическа дейност, е друго от предложенията.   

Шефът на ВАС Георги Чолаков обяви, че техният Пленум подкрепя изцяло разделянето на ВСС на два съвета, били на мнение, че 5-годишният мандат е добра идея, както и правото на втори мандат.  

Зам.-главният прокурор Мария Павлова коментира, че, ако законодателят реши да раздели ВСС на две, то на конституционно ниво трябва да се реши как двата съвета ще си взаимодействат. Според ВКП нямало пречка съдии да се предлагат от парламентарната квота. По думите й от прокуратурата смятат, че мястото на специалния прокурор не е в конституцията. 

От ВСС беше само Атанаска Дишева, но пък нейното мнение се различава от общото становище на Пленума на кадровия орган, който не е съгласен с разделянето на съвета на две. Според Теодора Точкова от Инспектората към ВСС трябва да се запази 7-годишният мандат на шефовете на ВКС, ВАС и на главния прокурор.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС коментира, че обществените обсъждания са много полезни, надявала се да се постигнат целите, но коментира, че в самата гилдия няма единно мнение. 

Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира, че не била съгласна с мнението на Съюза на съдиите, че промените няма да допринесат за подобряване на правосъдието. Коментарите и на двете бяха по повод становището на Съюза на съдиите, които не одобряват предложените изменения в основния закон.  

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени