Connect with us

Парламент

Ново 20 след кървавата нощ! Министърът не дава поста, виновникът за всичко се оказа друг

Published

on

Изслушват министър Калин Стоянов заради протеста срещу Българския футболен съюз, предава Блиц.

Не бива за пореден път да допускаме МВР да бъде използвано за боксова круша и дъвка на политиците. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти преди да бъде изслушан в комисията по вътрешна сигурност.

Десислава Атанасова от ГЕРБ даде старт на изслушването.

Министър Стоянов категорично заяви личната си позиция и на професионалното и политическо ръководство. 

„Ние категорично се разграничаваме от насилите, както по отношение на протестиращи граждани, така и по отношение на полицаи. Всички станахме свидетели на безпрецедентния погром онзи ден в София. Тук професионалното ръководство и аз сме на мнение, че благодарение на навременната намеса на СДВР не допуснахме най-важното, а именно да има човешки жертви, както и много по-тежки последици за София“, каза той.

„В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета от СДВР, в което за пореден път ги уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван с кмета на Столична община“, допълни министърът и каза, че много късно силовото ведомство е получило потвърждение, че ще има протест.

По повод демонстрацията на полицаи пред сградата на парламента по-рано днес министърът коментира, че се надява това да е подкрепа за МВР като институция.

„Искам да успокоя колегите да работят спокойно, уверено, да вярват в себе си. За мен е гордост и чест да бъда техен министър“, каза Калин Стоянов.

Ние бяхме изправени пред няколко неизвестни. Беше ясно, че ще има футболна среща и успоредно с нея ще има протестни действия, заявени като мирни.

Това заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

„Имаше неяснота дали тази футболна среща ще бъде проведена в столицата или в гр. Пловдив. Т.е. локацията бе под въпрос. Най-накрая бе взето решение тя да е на територията на столицата и то без участието на зрители“, каза той.

В рамките на няколко часа трябваше да съберем хора и да направим организация, да оценим рисковете и да изготвим план за действие. Трябваше да определим целите и задачите и да реагираме това събитие, така че да не се напуснат нарушения на обществения ред“, добави той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени